Het nieuwe regeringstoestel (PH-GOV) oogt zakelijker dan zijn voorganger, is een stuk zuiniger en zit boordevol technologische snufjes.

De Boeing 737 BBJ voor de koninklijke familie, ministers en meereizende ambtenaren werd zaterdagochtend gepresenteerd aan de pers op vliegbasis Woensdrecht.

“Ondanks de zakelijke uitstraling is het toestel nog steeds goed herkenbaar als Nederlands. Naast de bekende blauwe kleur van de overheid, zijn er consequent Delfts blauwe accenten in het interieur verwerkt en zit er een subtiele sprank oranje op de vleugel”, zegt John Pritchard, directeur bij Fokker. In de luxe stoelen liggen comfortabele kussens met typisch Hollandse symbolen als tulpen, molens en grachtenpandjes.

GKN Fokker hield zich in het afgelopen anderhalf jaar bezig met het ontwikkelen en inbouwen van het interieur. Volgens projectleider Ruud van Brandwijk is het toestel compleet anders geworden dan zijn voorganger, een Fokker 70.

“Tijdens het vliegen kun je online werken. Er zit een audio/video on demand-systeem in, dus ze kunnen allerlei films of muziek selecteren. Het speakersysteem is volledig geïntegreerd in het interieur. Je ziet dus geen grilletjes of gaatjes.”

Het geluidsniveau in de cabine is een stuk lager geworden. “Een van de eisen was om hem fluisterstil te maken”, aldus Van Brandwijk. Leden van het Koninklijk Huis en hoge ambtenaren kunnen voortaan ook een douche nemen tijdens een lange vlucht. Daarvoor is een extra watertank ingebouwd.

De actieradius van de nieuwe kist is sterk vergroot, tot zo’n 10.000 kilometer. De koninklijke familie kan nu zonder tussenstop vliegen naar bijvoorbeeld Aruba of Curaçao.

Het toestel, dat ongeveer 90 miljoen euro heeft gekost, wordt volgende maand in gebruik genomen. Het vliegtuig zou eigenlijk begin dit jaar al worden geleverd, maar dat liep vertraging op. De Europese luchtvaartautoriteit moest eerst nog papieren verstrekken voor de grondige aanpak van de binnenkant van het vliegtuig.

KLM verzorgt het onderhoud en de bemanning van de zakenjet. Koning Willem-Alexander, die bevoegd is om met een 737 te vliegen, bedient naar verwachting ook zelf af en toe de stuurknuppel.

Lees meer over vliegen: