• De topman van farmaceut Pfizer denkt dat de medische pil tegen COVID-19 ook effectief zal zijn tegen de omikronvariant.
  • “Ik heb echt het vertrouwen dat de pil werkt tegen alle bekende mutaties, dus ook tegen de omikronvariant”, aldus Albert Bourla.
  • Uit een eerdere studie volgens Pfizer dat de pil zorgt voor een daling van 89 procent van ziekenhuisopnames en sterftegevallen.
  • Lees ook: Nieuwe coronavariant uit Zuid-Afrika krijgt de naam omikron – dit weten we tot nu toe

Topman Albert Bourla van Pfizer denkt dat de COVID-10-pil van de farmaceut ook een effectieve behandeling kan bieden voor mensen die besmet zijn met de omikronvariant van het coronavirus.

“Ik heb echt het vertrouwen dat dit medicijn goed werkt tegen alle bestaande mutaties, dus ook tegen de omikronvariant”, zei Bourla tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC. “Maar wij zijn andere medicijnen aan het ontwikkelen voor het geval dat de bestaande medicijnen niet gaan werken.”

Bourla gaf aan dat Pfizer de pil zo heeft ontworpen dat deze werkt, ongeacht de mutatie van het virus. De pil valt niet het virus zelf aan, maar blokkeert een enzym dat een sleutelrol speelt in het kopieerproces van het virus.

Op 17 november heeft Pfizer van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA toestemming gevraagd voor noodgebruik voor zijn geneesmiddel voor de behandeling van milde tot matige gevallen van COVID-19.

Pfizer zei dat de pil met de naam Paxlovid zorgde voor een vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen met 89 procent. Dat blijkt uit in een studie waaraan 774 deelnemers hebben meegedaan.

Wetenschappers weten nog niet zeker hoe ernstig de ziekte verloopt die veroorzaakt wordt door de omikronvariant van COVID-19.

De omikronvariant werd voor het eerst ontdekt door onderzoekers in Zuid-Afrika, waar hij zich snel heeft verspreid. De variant is inmiddels aangetroffen in Australië, België, Botswana, Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland, Hong Kong, Israël, Italië, Nederland, Frankrijk, Canada en Zuid-Afrika, aldus Reuters.

Pfizer is niet de enige farmaceut die werkt aan een pil tegen COVID-19. Farmaceut Merck heeft de toestemming gevraagd aan de FDA voor zijn pil, die het risico van ziekenhuisopname of sterfte halveerde voor volwassenen met milde tot matige symptomen.

Lees meer over de omikronvariant van het coronavirus: