Met een nieuw warmte – en koudeopslagsysteem bespaart de Rotterdamse dierentuin Blijdorp zo’n 20 procent op haar gasverbruik. Omgerekend een besparing van 70.000 euro. Door middel van Eneco ESCo zijn deze projecten met gesloten portemonnee te realiseren. Lees hier hoe dat kan.

Duurzaam ondernemen

Blijdorp is een van de grootste dierentuinen van Nederland met ruim 1,6 miljoen bezoekers per jaar. De organisatie wil haar energieverbruik beperken en meer duurzame energie produceren. Dit moet uitmonden in een CO2-neutrale organisatie. Blijdorp heeft de volgende mijlpalen al bereikt:

Zonnepanelen: In 2004, toen zonne-energie nog niet ‘word of mouth’ was, heeft Eneco 3400 zonnepanelen op het dak van het Oceanium, is het ‘waterwerelddeel’ van Blijdorp geplaatst. Met het zonnedak (‘Sunport’) wordt 325.000 kWh elektriciteit opgewekt, waarmee het verblijf van de koningspinguïns wordt gekoeld.

Houtsnipperkachel: In plaats van een conventionele CV-ketel gebruikt Blijdorp een houtsnipperkachel, waarmee snoeiafval uit de stad Rotterdam wordt verbrand. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 140.000 kuub gas, wat leidt tot een besparing van 50.000 euro.

LED-verlichting: Door het aanbrengen van LED-verlichting bespaart de dierentuin 20.000 euro per jaar op haar elektriciteitsverbruik.

Biobrandstof: De Oceaniumboot, die schoon zeewater uit de Atlantische Oceaan naar de dieren in het Oceanium brengt, vaart op 100 procent biobrandstof. Deze biobrandstof komt volledig uit eigen huis: 22.000 liter frituurvet afkomstig uit de restaurants.

Marc Damen, directeur Diergaarde Blijdorp, zegt over deze duurzame strategie: “Samen met Eneco onderzoeken we nieuwe duurzame toepassingen. Duurzaamheid moet de normaalste zaak van de wereld worden.” Lees hier meer over duurzaam Blijdorp.

70.000 euro kostenbesparing

Blijdorp gaat nog meer energie besparen door in het Oceanium een zogeheten warmte – en koudeopslagsysteem (WKO) te laten installeren. Nu blazen de koelmachines ‘s zomers alle warmte naar buiten, met energieverspilling tot gevolg. Met dit opslagsysteem wordt deze energie in de winter gebruikt. Hiermee bespaart Blijdorp maar liefst 200.000 kuub gas per jaar, een kostenbesparing van 70.000 euro per jaar. Dit is geen verwachting, maar een harde besparingsgarantie tegenover Blijdorp. Als hij niet wordt gehaald dragen wij het risico: Blijdorp weet dus precies waar het aan toe is.

Met gesloten portemonnee

Ons bedrijfsonderdeel Eneco ESCo heeft de WKO-installatie aan Blijdorp en doet  voor 10 jaar het beheer en onderhoud van de installatie. Door de gegarandeerde kostenbesparing kost het de klant netto niets: de financieringslasten worden gedekt met de besparing.

Zo heeft de klant een duurzame vorm van warmte- en koudelevering zonder hier iets van te merken in zijn portemonnee. In dit geval liep de financiering via Blijdorp zelf en waren het vooral de garanties op de besparing die de doorslag gaven voor de samenwerking. In andere projecten financiert Eneco ESCo de investeringen. We willen dit financieringsmodel, dat relatief onbekend is in Nederland, bij nog meer klanten gaan toepassen.

Meer weten?

Kijk hier voor meer informatie over de duurzame oplossingen van Eneco.

Filmpje

Het uitgangspunt van Eneco Esco is ‘samen verdienen aan energiebesparing’. Dit bedrijfsonderdeel neemt de regierol op zich via advies, financiering, realisatie en exploitatie van (klimaat-) installaties zoals een WKO. Bekijk dit filmpje (2:49 minuten) wat dit inhoudt.

Peter Paul Weeda is directeur zonne-energie Nederland bij Eneco. Namens Eneco laat hij in een reeks bijdragen zien hoe ondernemers baat kunnen hebben bij duurzaam ondernemen. Eneco is partnerexpert van Z24.


Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl