Grote bedrijven kunnen flink besparen met windenergie. Je bespaart op je energierekening en stoot minder CO2 uit. Windturbines worden steeds efficiënter, waardoor investeringen sneller worden terugverdiend. Peter Paul Weeda legt uit wat ‘Wind in my Backyard’ voor voordelen heeft.

Windenergie

Nederland heeft een grote ambitie met windenergie. In 2020 moet er 6000 MW windenergie op land zijn gerealiseerd, genoeg om 4 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Voor grote bedrijven is het ook interessant om te investeren in een eigen windpark. Zo hebben we eerder kunnen lezen dat Fuji Film 15 procent op haar energiekosten bespaart door 5 windturbines te plaatsen. Je wekt 100 procent schone energie op en bespaart daarmee direct op je energierekening. Doordat je verbruik met je eigen product kan worden weggestreept, hoef je daarover geen energiebelasting en transportkosten te betalen. Mocht je meer opwekken dan je verbruikt, dan geeft Eneco daar een mooie vergoeding voor. Naast het financiële plaatje stoot je geen CO2 uit en dat levert een positief bedrijfsimago op.

Fiscale voordelen

Net zoals met zonnepanelen krijg je de nodige fiscale voordelen bij de aanschaf van windturbines. Via de Energie Investering Aftrek (EIA) kan er 41,5 procent van de investeringskosten afgetrokken worden van de fiscale winst. Afhankelijk van de belastingschijf is dit voordeel ongeveer 10 procent van de investeringskosten. Via de SDE+ regeling worden de inkomsten van windstroom aangevuld met een vast bedrag per kWh. Door beide regelingen kan de terugverdientijd fors verlaagd worden.

Wind in my Backyard (WIMBY)

Joulz, een bedrijfsonderdeel binnen Eneco, levert en plaatst middelgrote windturbines bij bedrijven onder de naam Wind in my Backyard. Zie hieronder welke stappen Joulz onderneemt voor een draaiende windturbine:

1. Gratis quickscan
2. Gratis presentatie business case
3. Plan van aanpak voor het gehele windproject
4. Validatie business case door een gedetailleerd onderzoek / afstemming plan met de betrokken gemeente
5. Ontzorging van het hele traject zoals aanvraag van vergunningen en bij nieuwe turbines subsidie
6. Plaatsing van de turbines, infrastructuur aanleggen en evt. aanpassen van installatie
7. Onderhoud van de turbines, troubleshooting en monitoring van de prestaties.

Groene stroom

Geen ruimte voor een windturbine? Kies dan voor groene stroom, zonnepanelen of groen gas van Eneco. Bekijk hier de mogelijkheden.

Poll

Peter Paul Weeda is directeur zonne-energie Nederland bij Eneco. Namens Eneco laat hij in een reeks bijdragen zien hoe ondernemers baat kunnen hebben bij duurzaam ondernemen. Eneco is partnerexpert van Z24. 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl