Peter Bosz is de nieuwe trainer van Ajax. De huidige coach van Maccabi Tel Aviv heeft een contract voor drie jaar ondertekend.

Dat meldde Ajax dinsdagavond in een persbericht. Bosz volgt bij de Amsterdamse club de vertrekkende hoofdtrainer Frank de Boer op.

“Dit is een mooi moment voor mij als trainer. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken”, aldus de 52-jarige Bosz.

Bosz stapte begin dit jaar van Vitesse over naar Maccabi Tel Aviv. De 52-jarige trainer ondertekende bij de club van technisch directeur Jordi Cruijff een contract voor anderhalf jaar. Dinsdagavond sloot hij het seizoen in Israël met een nederlaag in de bekerfinale (0-1 tegen Maccabi Haifa). Daarna kwam zowel Ajax als Maccabi Tel Aviv met het nieuws over zijn benoeming in Amsterdam naar buiten.

Clausule in contract

Bosz had naar eigen zeggen begin dit jaar, toen hij van Vitesse verhuisde naar Israël, al rekening met een terugkeer naar de eredivisie gehouden. “Om die reden had ik ook een bepaling in mijn contract bij Maccabi op laten nemen, waardoor ik deze stap nu kan maken.”

De in Apeldoorn geboren oud-international noemt het "eervol" dat Ajax hem heeft benaderd voor de functie van hoofdtrainer. "Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook. Dat wist ik al, maar dat bleek eens te meer uit de gesprekken die we voerden."

Aanvallend voetbal

Bosz staat bekend als een trainer die weet hij wat hij: zelfbewust, welbespraakt, eigenwijs en misschien een tikkeltje arrogant. De opvolger van Frank de Boer staat voor het aanvallende voetbal waar de achterban van de club zo naar verlangt. Vooral daarom krijgt hij een kans bij de 33-voudig kampioen uit Amsterdam.

De nieuwbakken trainer van de Amsterdamse club maakte met Heracles en Vitesse naam met verzorgd en aantrekkelijk voetbal. Hij wilde vooral aanvallen en domineren. Liever met 3-2 winnen, dan met 1-0.

Prijzen leverde dat niet op, al stond hij in 2013 halverwege de competitie met Vitesse wel even bovenaan in de eredivisie. De club uit Arnhem presteerde in de tweede helft van het afgelopen seizoen beduidend slechter na het vertrek van de coach naar Maccabi Tel Aviv.

Bosz startte zijn trainersloopbaan bij AGOVV met wie hij amateurkampioen van Nederland werd. Hij degradeerde met De Graafschap uit de eredivisie en promoveerde met Heracles naar het hoogste niveau.

Feyenoord-verleden

Bosz was ook technisch directeur van Feyenoord toen de club ondanks de terugkeer van Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland en Tim de Cler maar geen kampioen van Nederland werd. Hij verklaarde zich solidair met trainer Gertjan Verbeek toen die in 2009 bij de club uit Rotterdam moest vertrekken. Als voetballer beleefde de geboren Apeldoorner zijn hoogtepunt bij Feyenoord, met een landstitel en drie nationale bekers.

Zijn verleden bij de concurrent uit Rotterdam maakt hem vooralsnog niet populair bij de meest fanatieke supporters van Ajax. Toen de geruchten over zijn komst vorige week sterker en sterker werden, zeiden zij overtuigend 'Nee tegen Peter B.' Bosz zal goed moeten presteren om ook bij hen een beetje krediet te winnen.

Bij Ajax is het vaak onrustig. Zeker voor iemand met geen verleden bij die vereniging kan het daar lastig werken zijn. Vraag maar aan Martin Jol, die nooit echt goed wist te aarden in Amsterdam. Bosz mag nu laten zien dat hij zijn visie ook succesvol kan projecteren bij een topclub die aantrekkelijk voetbal aan goede resultaten wil koppelen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl