Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Fitness is immens populair in Nederland. Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking doet iedere week aan fitness, in de sportschool, buiten of thuis met een personal trainer.

Het beroep van personal trainer is dan ook een populair beroep, waar je een prima salaris mee kan verdienen. Tenminste, als je je beroep in de juiste stad uitoefent.

Volgens een onderzoek door Reebok liggen de tarieven voor een sessie namelijk enorm uiteen per stad. Zo kan je in Den Haag als personal trainer bijna twee keer zoveel verdienen als in Rotterdam.

In het onderzoek is daarnaast gekeken naar de gemiddelde kosten van een sportschool op locatie, de competitie per stad en de hoeveelheid sportscholen per 100.000 inwoners.

Op basis van deze factoren is de volgende index samengesteld, en dit zijn de drie beste steden in Nederland om als personal trainer aan de slag te gaan:

  1. Den Haag – Met het op één na hoogste gemiddelde tarief van 58 euro per sessie, en het hoogste aantal sportscholen (19) per 100.000 inwoners, is de Hofstad de beste stad om aan de slag te gaan als personal trainer.
  2. Maastricht – In de Limburgse hoofdstad verdien je als personal trainer met 70 euro per sessie het meest, maar de concurrentie is er ook het sterkst.
  3. Amsterdam – In de hoofdstad betaal je met gemiddeld 43,24 euro per maand het meest voor sessies in de sportschool, maar de vraag naar personal training is er ook het hoogst, waardoor die kosten waarschijnlijk goed te dekken zijn.

Waar je volgens het onderzoek van Reebok meer moeite zult hebben om een goede boterham te verdienen als personal trainer is Rotterdam. Allereerst liggen de tarieven er met gemiddeld 30 euro per sessie het laagst, en er is maar weinig vraag naar personal trainers. Aan de andere kant zou er sprake zijn van relatief weinig concurrentie, dus je kan overwegen om je eerste stappen als personal trainer in de Maasstad te zetten.

Lees meer over sport: