• Het kabinet wil de overdrachtsbelasting voor starters mogelijk afschaffen en die voor woningbeleggers juist verhogen van 2 naar 8 procent.
  • Die verhoging gaat pensioenfondsen en woningcorporaties miljarden euro’s kosten, blijkt uit berekeningen van vastgoedadviseur Capital Value.
  • Dat kan betekenen dat de verduurzaming of het bouwen van woningen wordt vertraagd of uitgesteld.

Een verhoging van de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers gaat pensioenfondsen en wooncorporaties miljarden euro’s kosten. Dat becijfert vastgoedadviseur Capital Value. Door de maatregel zou de balanswaarde van bestaande woningportefeuilles flink afnemen.

Vorige week bevestigden ingewijden berichtgeving van De Telegraaf over uitgelekte kabinetsplannen. Daaruit bleek onder meer dat het kabinet de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt wil afschaffen.

Dat zou moeten worden bekostigd door de belasting voor woningbeleggers te verhogen van 2 naar 8 procent. Volgens Capital Value worden de zogeheten kosten koper bij een transactie daardoor hoger.

Woningcorporaties en pensioenfondsen waarderen hun vastgoed op marktwaarde. Daardoor verdampt volgens de vastgoedadviseur mogelijk ruim 5,5 procent van de balanswaarde van huurwoningen van woningcorporaties en pensioenfondsen. Dat komt volgens de berekeningen van Capital Value voor de woningcorporaties neer op 16,2 miljard euro en voor pensioenfondsen op 2,8 miljard euro.

Wanneer de balanswaarde van woningcorporaties lager wordt, kunnen ze mogelijk minder geld lenen. Dat kan betekenen dat de verduurzaming of het bouwen van woningen wordt vertraagd of uitgesteld. Voor pensioenfondsen zorgt de lagere waarde voor een lager rendement op het vermogen van pensioengerechtigden.

Pensioenfondsen hebben het de laatste tijd al moeilijk, door de coronacrisis en door de aanhoudende lage rente. De overheid heeft de minimumgrens voor hun dekkingsgraden, een belangrijke graadmeter voor de financiële positie van de fondsen, al tijdelijk verlaagd. Maar nog steeds dreigen verschillende grote fondsen niet op het vereiste niveau uit te komen.

Als onder meer ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW er eind van het jaar nog steeds slecht voor staan, zou dit waarschijnlijk neerkomen op een pensioenverlaging voor miljoenen Nederlanders.

LEES OOK: Waarom je pensioen daalt, uitgelegd in 500 woorden