• De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen steeg in april van 108 naar 109 procent.
  • De meeste fondsen lijken inmiddels weer uit de gevarenzone als het gaat om de dreiging van pensioenkortingen.
  • Ambtenarenpensioenfonds ABP betaalde vorig jaar ruim 1,5 miljard euro aan bonussen aan private equity en hedgefondsen

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in april weer iets beter voor komen te staan. Volgens onderzoeksbureau Aon verbeterde de financiële positie van de fondsen vooral doordat de rente op de financiële markten wat is opgelopen. Daardoor komen de verplichtingen van de fondsen in de berekeningen lager uit.

De gemiddelde dekkingsgraad, de graadmeter die de gezondheid van de fondsen aangeeft, steeg van 108 naar 109 procent. Dat betekent dat ze voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen inmiddels weer zo’n 1,09 euro in kas hebben.

Volgens Aon lijken de meeste fondsen inmiddels weer uit de gevarenzone als het gaat om de dreiging van pensioenkortingen in de komende jaren.

Voor grote fondsen als ABP, PFZW, PMT en PME is het echter nog spannend. Zij maakten onlangs hun kwartaalcijfers bekend. Daaruit kwam naar voren dat hun dekkingsgraden eind maart nog rond de 100 procent lagen.

Frank Driessen, directeur van Aon’s Retirement Solutions, benadrukt dat de rentes op de markten zomaar weer zouden kunnen gaan dalen. “Dan kunnen de dekkingsgraden weer de andere kant op bewegen”, waarschuwt hij. Toch is hij “voorzichtig positief” over het ingezette herstel.

De druk om vaart te maken met het nieuwe pensioenstelsel lijkt wat Driessen betreft ook wat weggenomen te worden door de recente ontwikkelingen. Dat komt goed uit, want de verwachting is volgens de deskundige dat demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees binnenkort bekendmaakt dat de invoering van de wet voor het nieuwe pensioenstelsel enige vertraging oploopt.

Onlangs schreef Het Financieele Dagblad na inzage in bepaalde stukken al dat het “realistischer” zou zijn dat de voorstellen hierover pas begin 2022 naar de Tweede Kamer gaan.

Lees ook op Business Insider

“Wij pleiten ervoor dat er met name snel duidelijkheid komt over de transitieperiode”, zegt Driessen. “Deze was beoogd om 1 januari 2022 in te gaan en fondsen bereiden zich daar nu op voor.”

Het is volgens hem daarom van groot belang dat helder is welke spelregels dan gelden en welke keuzes dit jaar nog gemaakt moeten worden.

Pensioenfonds ABP was vorig jaar 1,5 miljard euro kwijt aan bonussen

Ambtenarenpensioenfonds ABP publiceerde maandag hun jaarverslag. Daaruit blijkt dat het grootste pensioenfonds van Nederland vorig jaar ruim 1,5 miljard euro aan bonussen, circa de helft meer dan een jaar eerder.

Het gaat om zogeheten prestatievergoedingen die deel uitmaken van de beleggingskosten. ABP belegt namelijk veel geld in bijvoorbeeld vastgoed of hedgefondsen. Dan is het heel normaal dat er prestatievergoedingen worden uitgekeerd als er voldoende rendement wordt gemaakt.

De enorme toename is opmerkelijk omdat ABP net als de andere grote pensioenfondsen al lange tijd moeilijk heeft en er nog steeds pensioenkortingen dreigen. Dat laatste komt echter vooral door de langdurig lage rente. Daardoor komen de verplichtingen van het fonds in berekeningen veel hoger uit.

Volgens ABP heeft het maar beperkte invloed op de hoge bonussen. Het gaat om afspraken gemaakt door APG, het bedrijf dat de pensioenregeling van ABP uitvoert. “Hoe hoger het rendement is, des te gunstiger voor onze deelnemers, maar hoe hoger ook de absolute kosten”, staat in het jaarverslag.

Redelijk goed beleggingsjaar voor ABP

Ondanks de coronacrisis was 2020 wel een redelijk goed beleggingsjaar. De virusuitbraak zorgde in februari en maart wel voor een fikse koersval op de beurzen. Maar dankzij de enorme steunpakketten van centrale banken en overheden en de komst van de eerste coronavaccins maakte bijvoorbeeld de bekende AEX-index daarna weer een stevig herstel door. 

ABP sloot het jaar uiteindelijk af met een beleggingsrendement van 6,6 procent. Dat komt neer op een bedrag van 30,6 miljard euro.

ABP maakte vorige maand bekend dat zijn financiële positie in het eerste kwartaal van dit jaar weer aanzienlijk is verbeterd.

Toch is er nog steeds een risico dat het fonds de pensioenen komende jaren alsnog een keer moet verlagen. “De economische vooruitzichten blijven onzeker”, benadrukte ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Lees meer over pensioenen: