De pensioenen van ongeveer 200.000 ouderen worden waarschijnlijk vanaf 2017 gekort, omdat 27 pensioenfondsen het niet meer kunnen betalen.

Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) die door staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. De tegoeden van pensioenfondsen staan onder druk vanwege de lage rente en de slechte resultaten die zijn geboekt met het belegde geld.

De fondsen moeten binnen tien jaar voldoende dekkingsgraad hebben. Als dat niet dreigt te lukken, bijvoorbeeld door tegenvallers op de beurs, moeten de pensioenen gekort worden.

Dat is dus precies wat er bij 27 pensioenfondsen gebeurt. Volgens Klijnsma gaat het – op basis van de huidige situatie – om een korting van een half procent. In het geval van een modaal aanvullend pensioen van ongeveer 1100 euro, staat dat gelijk aan zo’n 5,50 euro. Als de dekkingsgraad dan niet verbeterd, zal er in 2018 opnieuw gekort moeten worden.

Bij de betreffende pensioenfondsen zijn 1,8 miljoen Nederlanders aangesloten. Het gaat om werknemers die nu nog een pensioen aan het opbouwen zijn, maar ook om gepensioneerden. Volgens de NOS worden 200.000 ouderen die al met pensioen zijn gekort.

De grote pensioenfondsen (ABP, Zorg en Welzijn, Bouw, Metaal en Techniek, en Metalektro) hoeven, als de situatie zo blijft, niet te korten. Of dat wel nodig is als de situatie alsnog verslechtert, wordt in december duidelijk.

Volgens staatssecretaris Klijnsma zien de dekkingsgraden er nu al weer heel anders uit, zo stelt ze tegenover de NOS. Ze hoopt daarom dat de grote pensioenfondsen niet hoeven te korten.

In de afgelopen jaren zijn pensioenen vaker gekort. Ook krijgen de pensioenen al jaren niet geen inflatiecorrectie meer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl