Premium content ophalen
  • Pensioen wordt steeds meer iets dat je zelf moet regelen.
  • Wie zelf aanvullend pensioen wil opbouwen naast de AOW-uitkering kan gebruik maken van fiscaal vriendelijke regelingen voor vermogensopbouw.
  • Hoeveel vermogen heb je nodig als je vanaf je pensioen in totaal een jaarinkomen van 30.000 euro tot 60.000 euro wilt hebben? Business Insider rekende het uit.

Een toereikend inkomen op de oude dag is niet meer iets dat vanzelf wordt geregeld. Door het pensioenakkoord van vakbonden en werkgevers worden pensioenregelingen van werknemers individueler, waarbij er geen zekerheid meer is over een vaste uitkering voor de oude dag.

Daarnaast geldt voor zelfstandige ondernemers en werknemers die niet zijn aangesloten bij een pensioenfonds sowieso dat ze zelf hun pensioenzaken moeten regelen.

Business Insider liet in eerdere artikelen zien wat er gebeurt met je netto inkomen als je vanaf je pensioen een kwart minder inkomen hebt en voorheen 40.000 euro tot 80.000 euro bruto per jaar verdiende. En we gaven aan wat je aan aanvullend pensioen bovenop de AOW-uitkering nodig hebt (via een pensioenfonds of een lijfrenteuitkering) om na je pensioen een jaarlijkse inkomen van 30.000 euro tot 60.000 euro te hebben.

Premium content ophalen