Voor de meeste, jonge start- en scaleups is het niet vanzelfsprekend om de medewerkers al pensioen aan te bieden. Een gemiste kans volgens de Rotterdamse scaleup Closure, volgens hen is het aanbieden van een arbeidsvoorwaardenpakket inclusief pensioenregeling de sleutel tot het vinden en behouden van die belangrijke talenten binnen je organisatie.

Closure is de onderneming van Graciella van Vliet en Chantal van der Velde. Het bedrijf informeert instanties na overlijden om gemakkelijk accounts, abonnementen en contracten te beëindigen. Van Vliet vertelt: “Dat kunnen de traditionele overeenkomsten zijn, zoals je hebt met de bank, je verzekeringen of de krant. Maar ook alle nieuwere accounts, zoals Netflix, HelloFresh of Green Wheels.”

Jonge start- en scale-ups bieden vaak geen pensioenregeling voor hun werknemers, terwijl de best wat voordelen aankleven. Meer weten? Download het gratis whitepaper ‘Pensioen voor je werknemer(s) – Wat je moet weten als start- en scaleup’ hier.

’We hebben meteen onze baan opgezegd’

Van Vliet is 28. Niet direct een leeftijd waarop een bedrijf in deze branche voor de hand ligt. Ze vertelt: “Chantal en ik hebben allebei econometrie gestudeerd en een voorliefde voor data. Zij kreeg op een gegeven moment een Facebookmelding dat ze haar oma moest feliciteren, maar haar oma was al jaren geleden overleden. Toen ontstond het idee daar iets mee te doen.

De meeste studiegenoten komen in de financiële sector terecht, maar dat trok ons niet helemaal. Met Closure konden we onze kennis op een andere manier gebruiken. We hebben allebei binnen een week onze baan opgezegd om dit op te zetten.”

Ze verwachten een groeimarkt te hebben aangeboord. In 2069 zullen er meer Facebookaccounts zijn van overleden mensen dan van levende. Maar niet als het aan Closure ligt natuurlijk. “Inmiddels zorgen we bij één op de vijf overlijdens in Nederland dat de abonnementen en accounts netjes worden afgesloten.”

Net uit de collegebanken dus nog niet met pensioen bezig

Closure is een typische scaleup. Het bedrijf begon in een incubator, vond een founding cliënt in de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland en kon in vijf jaar tijd uitgroeien tot de huidige omvang.

Kenmerkend aan bedrijven in deze fase is dat de secundaire arbeidsvoorwaarden in het begin vaak van secundair belang zijn. Dat komt enerzijds doordat de focus ligt op de ontwikkeling van een product en de groei van het bedrijf, maar ook omdat de medewerkers nog jong zijn. 

Dat was ook het geval bij Closure, vertelt Van Vliet: “Veel van onze mensen kwamen in eerste instantie net uit de collegebanken. Niemand was echt met zijn pensioen bezig. We wilden graag een diverser team, dus op een gegeven moment kwamen er ook mensen bij die bijvoorbeeld al een gezin hadden. Zij kijken anders naar de toekomst.”

“En onlangs hebben we iemand van 62 aangenomen, juist omdat we ervaring wilden binnenhalen. Die veranderingen maakten duidelijk hoe belangrijk het is om een goede pensioenregeling te treffen. Je wil goede mensen niet kwijtraken aan een ander bedrijf met betere voorwaarden.”

De voordelen van pensioen: lagere lasten en minder verloop in je organisatie

Ongeveer in dezelfde tijd dat dit besef neerdaalde, wees één van de aandeelhouders Closure op het Doenpensioen van a.s.r. Van Vliet was daar blij mee. “Hij komt uit de verzekeringswereld en was bekend met de groeiregeling voor start- en scaleups. In die tijd heette Doenpensioen nog het Bedrijfspensioen dat door Brand New Day werd gevoerd. Op zijn aanraden zijn we ons gaan verdiepen.”

Een discussie met de aandeelhouders over de kosten die een pensioenregeling met zich meebrengt, was niet nodig omdat juist één van de aandeelhouders het initiatief nam. Van Vliet: “Het is natuurlijk ook achterhaald om hierop te willen bezuinigen. Het succes van je bedrijf is afhankelijk van het talent dat je binnenhaalt en binnenhoudt. Daar moet je goed voor zorgen. Uiteindelijk wordt iedereen er beter van. En mocht dat je aandeelhouders niet direct overhalen: Een pensioenregeling kent ook fiscale voordelen voor de werkgever.”

Doenpensioen groeit met je mee

Startups die een pensioenregeling willen afsluiten, kunnen een onafhankelijk pensioenadviseur inschakelen om de juiste keuzes te maken. Wie affiniteit heeft met financiële producten en bereid is om zich in de mogelijkheden te verdiepen, kan er ook voor kiezen het direct zelf te regelen via Doenpensioen van a.s.r. Dat laatste deed Closure. 

Van Vliet: “We hebben een aantal partijen vergeleken, maar het werd ons al snel duidelijk dat a.s.r. voor ons de beste keus was. We merkten dat het een jonge, innovatieve club is, die niet alleen meedenkt, maar ook de behoeften snapt. Nog niet zo lang geleden waren ze zelf een scaleup. We voelden ons kortom begrepen door een partij die haar klanten écht wilt helpen.”

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf? Download het gratis whitepaper ‘Pensioen voor je werknemer(s) – Wat je moet weten als start- en scaleup’ hier.

Closure werd begeleid door Nick Leben van a.s.r. “Hij heeft ons heel goed uitgelegd hoe het allemaal werkt, voor ons en voor de medewerkers. Dat waren fijne gesprekken. We zijn uitstekend geïnformeerd en het verliep heel soepel. Doenpensioen maakt pensioenen begrijpelijk. En als je toch nog vragen hebt kun je altijd direct naar hen bellen.”

Ook medewerkers profiteren van belastingvoordeel

Closure koos voor Doenpensioen van a.s.r. omdat zij de mogelijkheid tot een groeiregeling hebben. Daarmee kun je al beginnen met een inleg van 1% van de pensioengrondslag. Als je nog niet de financiële ruimte of zekerheid hebt voor een standaardregeling, is dit te overwegen. Je biedt je medewerkers de gelegenheid zelf bij te leggen en fiscaalvriendelijk pensioen op te bouwen.”

“Krijg je binnen je onderneming meer financiële ruimte, dan kun je ervoor kiezen om de pensioenregeling mee te laten groeien met je budget. Van Vliet: “Nick heeft ook een presentatie gegeven voor onze medewerkers om ze te informeren wat het voor hen betekent. Die was super helder. Daarin kregen ze onder meer te horen wat ze minimaal zouden moeten bijleggen voor een goed pensioen en wat hun belastingvoordeel is. Want ook medewerkers profiteren daarvan.”

Meenemen in het besluitproces

Toch valt over een nieuwe pensioenregeling binnen elk bedrijf nog wel wat uit te leggen. De een staat wat sceptisch tegenover financiële producten, een volgende ziet het liever direct op de eigen rekening en weer een ander regelt het liever zelf.

Van Vliet was zich daarvan bewust: “Je kunt het best beginnen als je nog een klein aantal medewerkers hebt. Een pensioenregeling is namelijk voor iedereen. Hoe groter je bedrijf is, hoe lastiger het kan worden om iedereen mee te krijgen. Met name als er nu compensatie in het loon wordt gegeven waarmee een medewerker nu extra salaris ontvangt.”

“We hebben onze medewerkers vanaf het begin meegenomen in het besluitproces, dat hielp. Verder hebben we ze laten blijken dat de inleg van onze kant een soort salarisverhoging is, maar dan met uitgestelde betaling en belastingvoordeel. Al met al werd het besluit door iedereen gewaardeerd.”

Sollicitanten zijn positief verrast

Terugkijkend is van Vliet heel tevreden. “Een pensioenregeling afsluiten bleek ontzettend goed te doen. We dachten van tevoren dat het veel uitzoekwerk zou zijn, maar dat is heel erg meegevallen. Nick heeft ons duidelijk uitgelegd welke opties er waren en welke het best pasten bij ons bedrijf en de fase waarin we zitten.”

“Verder zijn onze medewerkers er tevreden over en we merken het bijvoorbeeld in sollicitatiegesprekken. We kunnen medewerkers nu echt iets bieden, of ze nu net uit de collegebanken komen of al meer bezig zijn met de toekomst. Sollicitanten zijn dan ook positief verrast dat een scaleup zo’n regeling heeft.”

De groeiregeling biedt dus de mogelijkheid om je medewerkers al met een klein budget pensioen te bieden. Van Vliet: “Elk jaar bekijken we samen met Doenpensioen van a.s.r. of we deze kunnen uitbreiden tot we uiteindelijk een volledige pensioenregeling hebben. Dat helpt ons om nu al de mensen te vinden die we nodig hebben om door te groeien. Bovendien helpt het ons ze te houden. Pensioen is dan ook geen zorg voor later. Het is zorgen voor je personeel van nu.”

Pensioen bieden en besparen op je werkgeverslasten

Tegenwoordig is er voor elk budget een eigentijdse pensioenregeling. Zodat je eenvoudig een goed pensioen kunt regelen voor je werknemers en jij kunt besparen op je werkgeverslasten. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf?

Download het gratis whitepaper ‘Pensioen voor je werknemer(s)’ en ontdek hoe het werkt: