Vóór 1 januari 2104 moet een directeur-grootaandeelhouder die pensioen in een eigen bv opbouwt, de voorwaarden daarvoor aanpassen aan nieuwe wetgeving. Anders dreigt een mega-boete.

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) met een eigen pensioenopbouw heb je als het goed is een zogeheten pensioenbrief, waarin staat hoe je het pensioen opbouwt. Hier moet je vóór 1 januari 2014 een nieuwe versie van maken, die rekening houdt met nieuwe wetgeving.

Het gaat om twee aanpassingen: na 1 januari mag je bij een eindloonregeling jaarlijks nog maar 1,9 procent van je pensioengrondslag opbouwen. Dat was 2 procent. De tweede aanpassing is de zogeheten pensioenrichtleeftijd: die moet van 65 naar 67 jaar.

Een model van een correcte pensioenbrief vind je hier bij de Belastingdienst. Kijk onder punt 2: Modelovereenkomsten versie Wet VAP.

Aanpassing pensioenbrief dga

Wie zijn pensioenbrief niet aanpast, riskeert een grote boete van 20 procent over de commerciële waarde van het pensioen. ABN Amro rekende onlangs in een brief aan klanten voor dat iemand met een pensioenvoorziening van 3 ton, uiteindelijk een boete van 120.000 euro zou kunnen krijgen.

Onduidelijk is of de Belastingdienst straks echt zo streng wordt, maar wie geen risico wil lopen, doet er dus verstandig aan even zijn pensioenbrief aan te passen.

Lees ook:

Akkoord over pensioenversobering nabij, maar verstoort Adri Duivesteijn het feestje?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl