Als er een nieuw Brexit-referendum wordt gehouden, zou een meerderheid van de Britten ervoor kiezen om in de Europese Unie te blijven.

Dat blijkt uit een nieuwe peiling van televisiezender Channel 4 onder 20.000 respondenten.

De peiling is uitgevoerd door onderzoeksbureau Survation en maandag door Channel 4 naar buiten gebracht. Het is de grootste peiling over dit thema sinds het Brexitreferendum van juni 2016. Survation gebruikte dezelfde methode als peilers die de uitslag van de algemene parlementsverkiezingen in 2017 goed voorspelden.

Het resultaat: 54 procent van de Britten zou nu stemmen om in de EU te blijven, 46 procent blijft voor de Brexit.

In de meeste gebieden waar het Leave-kamp in 2016 grote meerderheden behaalde, is de steun voor de Brexit volgens deze peiling afgenomen. De peiling wijst op een significante verschuiving van de publieke opinie in de aanloop naar de daadwerkelijke Brexit in 2019.

Theresa May

Foto: Getty

De Britse premier Theresa May wordt in toenemende mate door parlementsleden en het bedrijfsleven onder druk gezet om de uitkomsten van de Brexitonderhandelingen aan het volk voor te leggen in een nieuw referendum.

Meer dan zeventig kopstukken uit het bedrijfsleven, waaronder CEO Justin King van boekenwinkelketen Waterstones, hebben een brief ondertekend waarin de Britse regering om een zogenoemde 'People's Vote' wordt gevraagd. Ook hebben steeds meer parlementsleden zich de afgelopen weken uitgesproken voor een referendum over het Brexit-akkoord.

Theresa May heeft zo'n referendum tot nu toe steeds uitgesloten. De Labour-partij van Jeremy Corbyn overweegt zich voor het referendum uit te spreken, als het niet mogelijk blijkt om begin 2019 algemene parlementsverkiezingen te organiseren.

De onderhandelaars aan Britse en Europese zijde hopen uiterlijk in december een definitief akkoord te kunnen sluiten. Het Verenigd Koninkrijk vertrekt over een kleine vijf maanden, op 29 maart 2019, uit de Europese Unie.

LEES OOK: De enige optie voor Theresa May om te overleven: een zachte Brexit