ANALYSE – Unilever is een favoriet aandeel voor veel beleggers. En terecht: dankzij de stabiele omzet- en winstgroei voert het bedrijf het dividend gestaag op. Geen spannend aandeel, maar dat is goed: Unilever is een hoeksteen van de aandelenportefeuille.

Het dividendrendement van het aandeel Unilever is nu 3 procent, niet verkeerd bij deze lage rentestanden. Spaargeld dat wat langer op een rekening blijft staan kan beter in aandelen Unilever worden omgezet, vind ik.

Een spannender aandeel is dat van TerraVia, het bedrijf waar Unilever deze week voor 200 miljoen dollar algenolie bestelde. TerraVia is een algenchemiebedrijf dat tot voor kort onder de naam Solazyme opereerde. De deal met Unilever is goed nieuws voor TerraVia dat vorig jaar nog maar een omzet had van 46 miljoen dollar.

Unilever gaat de duurzame algenoliën gebruiken in persoonlijke verzorgingsproducten. Unilever-topman Paul Polman zei jaren geleden al dat algenolie in veel meer producten van Unilever toegepast zou kunnen worden, van margarine tot sauzen. Het is gezond en Unilever wil ook van de palmolie af, die allesbehalve duurzaam is.

TerraVia werd door beleggers eerder vooral gezien als een producent van biobrandstoffen, waardoor het aandeel veel last heeft gehad van de dalende olieprijs. Het voormalige Solazyme gaat zich echter uitsluitend nog op voeding en speciale ingrediënten richten. Het bedrijfje maakte nog nooit winst, maar dat zou de komende jaren wel eens anders kunnen worden.

In tegenstelling tot Unilever is TerraVia dus wel een spannend aandeel: niet zo geschikt voor uw spaargeld, maar wel een leuke ‘weglegger’ voor de ware belegger. Wie niet bang is voor wat koersschommelingen heeft met TerraVia misschien wel groen goud in handen.

Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’. De auteur bezit aandelen Unilever en TerraVia/Solazyme.

Lees ook op Business Insider