‘Duitse banken komen naar Nederland’, kopt de Volkskrant vandaag. Dat klinkt een beetje naar 1940. Effectbejag is het dagblad voor katholiek Nederland nooit vreemd geweest.

Mij klinkt het echter meer als 1945 in de oren, want het ziet ernaar uit dat we worden bevrijd van een jarenlange financiële onderdrukking door een bankenkartel (ja, kom er maar in Boele Staal, ik ga weer veel te ver). Dat het dit keer de Duitsers zijn die ons komen bevrijden is wel zo grappig.

 Lage rente

Huizenkopers in heel Nederland kunnen binnenkort een Duitse annuïteitenhypotheek tegen lage rente afsluiten. Een consortium van zo’n twintig Duitse instellingen begeeft zich op de Nederlandse hypotheekmarkt. Zij verklaren de oorlog aan de dure Nederlandse banken. Een prijzenoorlog dus. De Duitse banken zouden een oorlogskas hebben van zo’n 200 miljard euro. Dat is drie keer oorlog, maar zo staat het in de krant.

Met een hypotheek van een partij als Deutsche Bank of Allianz kunnen Nederlandse huizenkopers aanzienlijk goedkoper uit zijn dan bij ABN, ING of Rabobank. De rente op een Nederlandse NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar ligt nu tussen 3,9 en 4,5 procent. Het Duitse consortium zou hiervoor ongeveer 2,8 procent rekenen, meldt de Volkskrant. De variabele hypotheekrente is in Duitsland ook aanzienlijk lager dan in Nederland.

De Nederlandse banken kunnen de borst dus natmaken. Maar er is ook een potentiële winnaar: de Nederlandse huizenmarkt. Als er zo veel voordeliger kan worden geleend zal dat kopers over de streep trekken die nu nog tegen te hoge maandlasten aanhikken.

Hypotheekrenteaftrek

Als ik Jeroen Dijsselbloem was, zou ik deze oorlog direct aangrijpen om er een andere mee te beëindigen: de oorlog tegen de hypotheekrenteaftrek. Die kan nu namelijk direct en volledig worden afgeschaft. Het aftrekvoordeel is in veel gevallen namelijk net zo groot als de korting die Nederlandse huizenkopers nu bij onze Duitse vrienden kunnen krijgen. En als de besparing (deels) wordt teruggegeven in de vorm van lagere tarieven voor de inkomstenbelasting is iedereen blij.

De Hypotheekrenteaftrek kan per direct en volledig worden afgeschaft.

Okay, okay, een korte overgangsperiode voor de bestaande gevallen met een dure Nederlandse kartelwoekerhypotheek is misschien verstandig. Laten we de huidige huizenbezitters een jaar of vijf geven om zichzelf van hun oude hypotheek te bevrijden. Dat moet genoeg zijn.

Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken ‘Beleggen Kun je Zelf’ en ‘Wat en Hoe met Geld’.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl