De bekende Britse tv-kok en kookboekenschrijver Jamie Oliver opent in het najaar een Italiaans restaurant in de Markthal in Rotterdam. Maar daar is niet iedereen gelukkig mee.

Danilo Emanuele, de eigenaar van Pastabar Sicily, is op z’n zachtst gezegd niet blij met de komst van Oliver. In het najaar moet de eerste vestiging van Olivers restaurantketen Jamie’s Italian de deuren openen in de Rotterdamse Markthal, een overdekte versmarkt met winkels en restaurants.

Een Italiaans restaurant dus, terwijl er al twee Italianen in de Markthal zitten, waaronder die van Emanuele. “Ik voel me genaaid”, zegt de ondernemer tegenover het AD. Hij overweegt een gang naar de rechter om te voorkomen dat Oliver zijn restaurant opent. “Dit is oneerlijke concurrentie.”

Exclusiviteit toegezegd

Volgens Emanuele heeft verhuurder Provast tegen hem gezegd dat zijn restaurant de enige Italiaan zou zijn in het complex. Eerst kwam daar Fellini bij, en straks dus de vestiging van Olivers keten. “We moeten het brood met z’n drieën gaan delen. Ik vrees dat er alleen maar kruimels voor ons overblijven.”

Emanuele heeft in principe een contract voor de komende tien jaar afgesloten voor de locatie. “Ik heb al contact opgenomen met een advocaat en we bestuderen nu onze overeenkomst met Provast.”

De directeur van de projectontwikkelaar, Hans de Jong, denkt dat de angst van Emanuele ongegrond is. Het restaurant van Oliver bevindt zich volgens hem in een ander prijssegment en spreekt een ander publiek aan. "Ik zal hem graag uitleggen wat de verschillende formules zijn."