In Kharkiv, de op één na grootste stad van Oekraïne dicht tegen de grens met Rusland, staan paspoppen in soldatenkleding verdekt opgesteld. Ze zijn enkele dagen geleden opgemerkt, nadat het Oekraïnse leger de Russische troepen uit de omgeving van de stad had verjaagd.

De paspoppen, behangen met nepwapens, werden vrijdag gefotografeerd op posities dicht bij een weg in het noorden van de stad.

Sinds het begin van de Russische invasie zijn er meerdere berichten geweest over het gebruik van ‘dummies’ door het Oekraïense leger om de Russische aanvallers in verwarring te brengen.

Foto: Bernat Armangue/AP

De paspoppen in Kharkiv zijn dus niet de eerste nepsoldaten die zijn gespot. Vogelverschikker-achtige nepsoldaten werden eerder al gezien in andere delen van het land.

Justin Crump, een militair strateeg, zei daarover eerder tegen The Times of London dat nepsoldaten "het meest effectief zijn tegen helicopters en vliegtuigen."

"Het beschieten van nepsoldaten is verspilling van moeite en munitie. Op deze manier maakte ook Servië in 1999 effectief gebruik van nepmaterieel. Daarnaast kan deze tactiek verkenningsmissies voor de gek houden."

Russische troepen hebben deze tactiek overigens ook toegepast. Op foto's die genomen zijn in een heroverde Oekraïnse stad was te zien dat de terugtrekkende Russische troepen een auto zo hadden aangekleed dat die leek op een bepantserd militair voertuig met luchtafweersysteem.

Het is overigens niet duidelijk wie de neosoldaten heeft neergezet in Kharkiv en met welk doel.

Het Oekraïense leger lijkt op dit moment "de slag om Kharkiv te hebben gewonnen." Dit berichtte de Britse krant The Guardian op zaterdag op basis van uitspraken van analisten van de Study of War, een Amerikaanse denktank.

Ondanks zware Russische bombardementen sinds het begin van de oorlog, is het de Oekraïense soldaten gelukt de Russische troepen uit de omgeving van de stad te verdrijven, zegt het instituut. Daarnaast voert het Oekraïense leger tegenaanvallen uit op Russische posities buiten Kharkiv.

Lees ook: Finland en Zweden staan op het punt om lid te worden van de NAVO: dit moet je weten