Voor sommige Zweedse ambtenaren is betaaldag tevens sterfdag, wijst onderzoek uit.

Opmerkelijk wetenschappelijk onderzoek uit Zweden. Ambtenaren hebben 23 procent meer kans om te overlijden op de dag dat ze hun salaris ontvangen, dan op andere dagen, schrijft weekblad The Economist.

Geen dronkenschap

Wetenschappers keken naar Zweedse werknemers in de publieke sector, die ongeveer een vijfde van de arbeidende bevolking uitmaken. De dag waarop Zweedse ambtenaren hun salaris ontvangen verschilt per regio. Daardoor konden de wetenschappers uitsluiten dat het verschil in overlijdenskans iets met de dag van de week, het seizoen of nationale feestdagen te doen had.

Bizarre cijfers, maar wat is de reden? Zeg Scandinavië, zeg stevige drinkers…rennen Zweedse landsdienaren met hun salaris regelrecht naar de staatsdrankenhandel en zuipen ze zich te pletter? Eerder onderzoek leek inderdaad op een verband met de inname van alcohol en drugs te wijzen, maar dit recente onderzoek juist niet. Doden door ongevallen of aanrijdingen namen bijvoorbeeld niet toe op de bewuste dagen.

Hartproblemen bij jongeren

Vrijwel alle extra sterfgevallen kwamen door hartproblemen (70 procent toename) en hartaanvallen (120 procent toename). De meeste ‘loondoden’ vielen onder werknemers die minder dan modaal kregen en vooral onder jongeren. De toename in sterfte onder 16- tot 25-jarigen was 125 procent, vergeleken met slechts 29 procent voor 50-plussers.

De waarschijnlijke reden voor de toegenomen sterfte is dat werknemers gewoon meer activiteit ontplooien zodra ze weer geld op hun rekening hebben staan. Armere en jongere werknemers die aan het einde van de maand op een houtje zaten te bijten, gingen opeens meer consumeren, en gaven meer uit aan eten en vermaak. Met een paar doden tot gevolg.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl