• Socialemediadienst Parler zou onderhandeld hebben met voormalig president Donald Trump om een aandeel in het bedrijf te nemen.
  • Volgens Buzzfeed liepen de gesprekken, die plaatsvonden toen Trump nog in het Witte Huis zat, op niks uit.
  • Een comité van het Huis van Afgevaardigden heeft Parler om informatie gevraagd om de berichten te onderzoeken.
  • Juridische experts menen dat met de onderhandelingen anti-omkopingswetten zijn overtreden.

Het Amerikaanse Congres onderzoekt berichten dat vertegenwoordigers van Donald Trump onderhandelden over het kopen van een significant aandeel in socialemediabedrijf Parler toen hij nog president was.

Volgens juridische experts overtrad de voormalige inwoner van het Witte Huis hiermee anti-omkopingswetten.

Het zogeheten ‘House Committee on Oversight and Reform’ liet maandag weten dat het tevens Parlers buitenlandse banden onder de loep neemt. Dat doet het op basis van aanwijzingen dat het uiterst rechtse socialemediaplatform Russische desinformatie hielp verspreiden in aanloop van de presidentsverkiezingen in november vorig jaar.

De beleidsmakers kijken ook naar de rol van Parler bij de bestorming van het Capitool op 6 januari.

Twitter inruilen voor Parler

Jeffrey Wernick, Parlers operationeel directeur, werd volgens technologiesite Ars Technica maandag door het comité gevraagd alle informatie over aandeelhouders, crediteuren, Russische banden en communicatie met Trump voor 22 februari te delen.

In de brief die voorzitter Carolyn B. Maloney stuurde aan Parler, wordt verwezen naar een Buzzfeed-artikel. Hierin wordt melding gemaakt van onderhandelingen die afgelopen zomer tussen de Trump Organization en Parler plaatsvonden.

Het gespreksonderwerp? Of toenmalig president Trump een aandeel in het bedrijf zou krijgen als hij Twitter zou inruilen voor Parler en daar voortaan als eerste berichten plaatste.

Trump zou hebben overwogen een account onder het pseudoniem 'Persoon X' te nemen, liet voormalig Parler-topman John Matze weten in een rechtszaak in januari. Matze heeft afgelopen maand aangegeven dat hij liever niet wilde werken met Trump, omdat hij bang was dat de president Parler-werknemers zou gaan "pesten" en ze te dwingen dingen voor hem te doen.

Door te onderhandelen over een aandeel in Parler zou Trump de wet hebben overtreden. Juist omdat hij nog steeds president was, vertellen juridische experts aan Buzzfeed. Parler bood de voormalige realityster een aandeel van 40 procent aan. De bestorming van het Capitool op 6 januari betekende het einde van de onderhandelingen.

Parler toevluchtsoord voor misinformatie

Parler werd in de aanloop naar 6 januari gebruikt door pro-Trump-aanhangers, en werd een toevluchtsoord voor extreem-rechtse activiteiten en misinformatie.

In tegenstelling tot Twitter, dat in de weken voor de verkiezingen de moderatie van het platform aanscherpte, was Parler minder streng.

Sinds de aanval in Washington D.C. zijn meerdere Parler-gebruikers aangehouden die betrokken waren bij de rellen, schrijft voorzitter Maloney van het Huis-comité in de brief aan Parler. In sommige gevallen worden bedreigingen op het sociale medium onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Parler duikt op in Rusland

Daags na de bestorming van het Capitool schortte Amazon Web Services de webhosting van Parler op. Volgens het bedrijf is het platform "een bedreiging voor de publieke veiligheid" en weigert het opruiende berichten te modereren en te verwijderen. Hierdoor ging Parler tijdelijk op zwart.

Parler dook later weer op door gebruik te maken van de Russische webhoster DDos-Guard. Een bedrijf dat banden heeft met de Russische overheid en dat gebruikt wordt door het Russische ministerie van Defensie, zegt Maloney.

Volgens de onderzoekers van het Huis van Afgevaardigden liet Parler Russische desinformatie "bloeien" op het platform in de maanden voor de Amerikaanse verkiezingen in november. "Hiermee faciliteerde het de Russische campagne om chaos te zaaien in Amerika", zegt Maloney.

Andere socialemediaplatforms verwijderden valse informatie, maar Parler liet dit volgens haar ongemoeid.

Parlers bestuur, met conservatieve megadonor Rebekah Mercer aan het hoofd, ontsloeg Matze in januari. De voormalige CEO zegt dat zijn gedwongen vertrek een reactie was op zijn wens striktere modering van extreem-rechtse berichten en oproepen tot geweld in te voeren.

Lees meer over Donald Trump: