De trein stopt onder de vertrekhal en dat is misschien wel de goedkoopste manier om naar Schiphol te reizen.

Aan de andere kant is het sjouwen van koffers door overvolle treinen vervelend en woont niet iedereen nabij een station. Bovendien vertrekken veel vakantiecharters op een onmogelijke tijd.

Kortom, veel mensen zullen er toch de voorkeur aan geven om met de auto naar Schiphol te gaan. En dat betekent parkeren.

Tot een jaar of tien geleden was het vrij overzichtelijk: je had lang en je had kort parkeren op één van de parkeerterreinen van de luchthaven.

Maar tegenwoordig zijn er allerlei smaken. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor valetparking, waar je de sleutels voor de terminal inlevert bij een chauffeur die voor de rest zorgt.

Ook kun je ervoor kiezen dat je auto tijdens de vakantie wordt schoongemaakt of zelfs APK wordt gekeurd. Een van de nieuwste trends is dat je de auto tijdelijk uitleent aan een verhuurbedrijf. In het 'slechtste' geval  betaal je dan niets, maar misschien verdien je  zelfs aan je auto terwijl je op de Malediven ligt te bakken.

Dit zijn de mogelijkheden en de prijzen.

Lang parkeren

Dit is voor vakantiegangers de meest gebruikte vorm van parkeren op Schiphol en over het algemeen ook de goedkoopste. Je parkeert je auto op P3, het bewaakte parkeerterrein aan de A4, of op een parkeerplaats in een van de omringende plaatsen zoals Aalsmeer, Hoofddorp of zelfs helemaal in Roelofarendsveen. Vervolgens word je met een busje of auto  naar de vertrekhal gebracht. Na je vakantie ga je met koffers en al weer terug naar je auto.

Schiphol verkoopt deze dienst onder noemers als Smart Parking of Park & Travel, maar er zijn inmiddels veel  meer bedrijfjes die brood zien in het uitbaten van parkeerruimte, al dan niet overdekt. Volgens Daniël Kortholt van vergelijkingssite langparkerennabijschiphol.nl zijn er inmiddels meer dan 42 aanbieders.

Hoe weet je of je een betrouwbaar bedrijf te pakken hebt? "Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het blijft een kwestie van vertrouwen. Maar de echte spookverhalen over kleine vage bedrijfjes waarvan je geen idee hebt waar je ze jouw auto wegzetten, die hoor je eigen lijk steeds minder", aldus Kortholt.

Voor een weekje parkeren op een bewaakt parkeerterrein ben je ongeveer vijf tientjes kwijt. De prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders lopen niet heel erg uiteen: enkele euro's tot een tientje per week.  Wil je graag dat je auto overdekt staat, dan ben je ongeveer tien euro meer kwijt en sta je vaak wat verder van de luchthaven af.

Business parkeren

Voor wie regelmatig reizigers ophaalt of wegbrengt, zijn de parkeergarages P1 en P2 vlak bij de aankomst- en vertrekhallen bekend terrein. Het zijn de plekken waar je naartoe rijdt als je de borden 'kort parkeren' volgt.

Je kunt hier je auto echter ook kwijt als je langer weg bent. Je betaalt dan niet de 2 euro per uur die bezoekers betalen, maar een dagtarief van 31 euro. Parkeer je nog wat langer, dan wordt het iets goedkoper. Schiphol verkoopt dit onder de noemer 'business parking', maar ook andere aanbieders bieden vergelijkbare diensten.

Parkeren voor leden

Wie heel regelmatig voor zaken reist vanaf Schiphol, wordt vaak Privium-lid, voornamelijk omdat de lange wachtrijen bij de douane te ontlopen. Maar het heeft ook voordelen met parkeren.

Bij kortere tripjes parkeer je op P1 en P2 voor een iets lager tarief dan de 'gewone' business parkeerder. Ben je een Privium-lid, maar wel op de centen: je mag ook vooraan op P3 parkeren.

Exclusief parkeren

Voor wie zijn auto niet zomaar wil stallen, biedt Schiphol Excellence parking aan. Pure parkeerverwennerij met een dito prijskaartje. Er is koffie, thee en gratis is Wifi. Je zult immers maar net zin in thee krijgen tijdens het inparkeren.

Je parkeert de auto direct voor vertrekhal 3 in een aparte parkeergarage met plekken van 3 meter breed. En het is ook exclusief in die zin dat je niet bang hoeft te zijn dat je tussen het plebs komt te staan: alleen andere exclusieve parkeerders hebben toegang tot de garage.

Al die luxe heeft natuurlijk wel een prijs. De eerste drie dagen betaal je maar liefst 42,50 per dag. Daarna zakt het bedrag naar 30 euro.

Wie minimaal vier dagen van tevoren boekt, kan wel korting krijgen. Volgens Schiphol kan die korting oplopen tot 60 procent, maar ondanks meerdere pogingen lukte dat Z24.nl niet. Het lijkt wat dat betreft net op het online  boeken van een vlucht.

Valetparking

Valetparking is een jaartje of zeven geleden in zwang geraakt op de luchthaven. Het grote voordeel: je parkeert je auto niet zelf, maar laat die door een chauffeur oppikken vlak voor de vertrekhal.

Er zijn behoorlijk wat aanbieders voor deze service. Grootste nadeel is natuurlijk dat je iemand wel wil kunnen vertrouwen als je hem of haar de sleutels van je auto geeft. Toch vervelend als je de auto niet, smerig of met honderden kilometers meer op de teller terug krijgt. Kies het bedrijf dan ook met zorg.

Schiphol zelf verkoopt het concept onder de naam Schiphol Holiday Valet Parking, maar ook hier zijn meer aanbieders zoals ParkFly. Valetparking is wel wat duurder: denk aan 70 euro per week, of een euro of negen per dag.

Auto verhuren

Maar waarom zou je betalen als ook gratis kan parkeren? Of, liever nog, er zelfs geld mee kan verdienen? In Amerika kun je sinds vorig jaar je auto verhuren tijdens de vakantie. Ook op Schiphol is er inmiddels een bedrijf dat dit doet. Het piepjonge bedrijf ParkFlyRent van ondernemer Niels de Greef, ontfermt zich over jouw auto en probeert die vervolgens te verhuren.

Je moet het natuurlijk wel willen, en het bedrijf stelt allerlei voorwaarden aan je auto. Je mag niet gerookt hebben in jouw auto, hij mag niet ouder zijn dan tien jaar, enzovoorts. Maar goed, de auto is wel volledig verzekerd en je krijgt een - overigens zeer bescheiden - winstdeling. Die winstdeling bedraagt 1 euro voor elke 10 km boven de eerste 50 kilometer verreden kilometers door de huurder.

Gelet op de omvang van ons land is de kans niet groot dat er vele kilometers worden gemaakt en moet je niet op serieuze inkomsten rekenen. Volgens het bedrijf krijgt de gemiddelde aanbieder ongeveer 30 euro.