De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom is naar verluidt de enige overgebleven kandidaat om HEMA over te nemen.

HEMA is sinds juni in handen van een groep schuldeisers in ruil voor het wegstrepen van zo’n 450 miljoen euro aan schulden. Zij willen de winkelketen het liefst zo snel mogelijk doorverkopen.

Parcom is de voormalige private-equitytak van Nationale-Nederlanden die sinds 2015 op eigen benen staat.

Of Parcom in zee wil met het burgerinitiatief HENA is onduidelijk. HENA wil een minderheidsbelang verwerven in de winkelketen om mee te kunnen praten over de strategie.

En toen was er nog maar één.

De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom is als enige partij nog in de race om HEMA over te nemen, zeggen ingewijden tegen het Financieele Dagblad.

Parcom is de voormalige private-equitytak van Nationale-Nederlanden die sinds 2015 op eigen benen staat. Het Nederlandse bedrijf investeert geld van pensioenfondsen, verzekeraars en rijke ondernemers, zoals miljardairs Rolly van Rappard en Robert van der Wallen. Parcom heeft een belang in onder meer telecomprovider Simpel.

Lees ook op Business Insider

HEMA is sinds juni in handen van een groep schuldeisers in ruil voor het wegstrepen van zo’n 450 miljoen euro aan schulden. Daarmee werd miljardair Marcel Boekhoorn na anderhalf jaar aan de kant gezet als eigenaar.

De HEMA-financiers, die worden begeleid door de Amerikaanse zakenbank Moelis & Company, willen de winkelketen het liefst zo snel mogelijk slijten aan een nieuwe eigenaar. Die moet wel bereid zijn flink te investeren in de retailonderneming.

Geen Ahold of Blokker, maar Parcom

Ahold Delhaize en Blokker-eigenaar Mirage Retail Group haakten eerder af in de strijd om HEMA. Naast Parcom was ook voormalig Intertoys-eigenaar Alteri in de race. Die Britse investeringsmaatschappij is inmiddels ook geen kandidaat-koper meer, aldus het FD.

De HEMA-schuldeisers praten volgens de krant alleen nog met Parcom. Boekenonderzoek moet nog plaatsvinden en ook de financiering is nog niet rond, dus de deal kan nog afketsen.

Een opvallende medefinancier van het Parcom-bod zou Jumbo-familie Van Eerd zijn. De Veghelse grootgrutter werkt samen met HEMA en werd veel genoemd als koper van de oer-Hollandse warenhuisketen, al ontkende het bedrijf dat stellig.

Eerder was er ook sprake van dat Boekhoorn aan zou haken bij het Parcom-consortium, maar de voormalig HEMA-eigenaar zit volgens bronnen van het FD niet meer aan de onderhandelingstafel.

HENA wil meepraten over de HEMA-strategie

Of Parcom in zee wil met het burgerinitiatief HENA is onduidelijk. De stichting HENA, dat staat voor Het Enige Nederlandse Alternatief, wil geld ophalen bij particuliere en professionele beleggers en zo een minderheidsbelang verwerven in de warenhuisketen.

Doel van HENA is naar eigen zeggen om een duurzame stabiele toekomst te bieden voor de winkelketen. Daarbij wordt het belang van medewerkers, klanten en andere belanghebbenden in het bijzonder in de gaten gehouden. 

HENA heeft zes actiepunten voor de strategie van HEMA op papier gezet. Zo wil de stichting dat de directie zich eerst richt op een gezonde bedrijfsvoering in thuismarkt Nederland. Pas daarna kan de focus op verdere uitbreiding in het buitenland.

Daarnaast moet er meer aandacht komen voor e-commerce en duurzaamheid, en wil HENA dat de prijs-kwaliteitverhouding van de producten verbetert.

Lees meer over retail: