Pakweg een half miljoen Nederlanders combineren meerdere banen tegelijk en wil dat blijven doen vanwege de afwisseling, het extra salaris, maar soms ook uit bittere noodzaak.

Er zijn geen exacte gegevens van het aantal Nederlanders dat ‘banen stapelt’: de schattingen open uiteen van 500.000 tot ruim 600.000 personen, zo blijkt uit een rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER) die gegevens combineerde van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksorganisatie TNO om de ‘stapelaars’ in kaart te brengen.

Het CBS komt uit op 600.000 mensen met meer dan één baan, zo laat de onderstaande grafiek zien.

(Klik voor uitvergroting)

Stapelbanen; gig economy, arbeidsmarkt, werk

De redenen om banen te stapelen, verschillen nogal. Afwisseling, zelfontwikkeling, en een financieel extraatje, antwoordden banenstapelaars in een enquête die in 2014 is afgenomen door het CBS en TNO.

In de enquête gaat het om een half miljoen mensen die banen stapelen, een vijfde daarvan doet dat uit doet dat uit 'financiële noodzaak, zo is te zien in de onderstaande figuur.

(Klik voor uitvergroting)

stapelbanen, arbeidsmarkt, gig economy

'We zien situaties die knellen', schrijft de SER dan ook in het verkennende rapport."Sommige mensen hebben moeite om rond te komen met hun verschillende banen."

Regels in Nederland gaan uit van één job

Daarnaast verdienen stapelbanen volgens de SER 'meer aandacht'. De regels in Nederland gaan er nog te veel uit van dat mensen maar één job hebben. Daardoor is het voor mensen met bijvoorbeeld twee banen soms best lastig om alles goed te combineren.

Om iedereen te kunnen laten profiteren van de kansen die stapelbanen bieden, zou bijvoorbeeld gesleuteld moeten worden aan belastingen en tegemoetkomingen, zoals voor de kinderopvang, vinden vakbonden, werkgeversorganisaties en experts die in de SER vertegenwoordigd zijn.

Rooster met voldoende uren

Ook zou er bij verzekeringen, pensioenregelingen en bijvoorbeeld in afspraken over roosters in cao’s, zou meer aandacht aan dit fenomeen besteed mogen worden. Verder vindt de raad het wenselijk dat er goede sectorafspraken komen om ervoor te zorgen dat werknemers door het combineren van werk in ieder geval op voldoende uren uitkomen om rond te komen.

,,Door het combineren van banen beter te organiseren en eenvoudiger te maken, maken we het werk plezieriger, voor baancombineerders èn werkgevers'', stelt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. ,,Veelal zijn de uitzonderingssituaties formeel wel voorzien, maar vergt het regelen veel extra energie en administratie.''