• Naar verwachting wordt het versturen van pakketten dit jaar duurder
  • Prijzen van binnenlandse verzendingen zullen gemiddeld vijf procent stijgen
  • Prijzen van internationale verzendingen kunnen tot zeven procent stijgen
  • Lees ook: PostNL steekt €80 miljoen in verduurzaming.

Het versturen van pakketten wordt dit jaar duurder. Naar verwachting stijgen de prijzen voor binnenlandse zendingen tussen de 4 en 6 procent en kunnen internationale zendingen tot 7 procent duurder worden.

Dat blijkt uit de meest recente editie van de Transport Monitor van Buck Consultants International (BCI).

Dat de prijzen toenemen heeft te maken met verschillende factoren: van een toenemende vraag vanwege de groei van de e-commerce tot stijgende brandstofprijzen.

Bedrijven die pakketten verzenden hebben veel te kiezen in Europa, met UPS, DHL, Fedex TNT, DPD, Geodis en GLS als grootste spelers en in Nederland PostNL als meest dominante speler.

Zo verstuur je goedkoper pakketten

Wat kunnen bedrijven doen om de kostenstijgingen in toom te houden? Volgens BCI kan er naar een aantal zaken gekeken worden.

Allereerst de levertijd: veel bedrijven maken reclame door leveringen op de dag van bestelling of binnen 24 uur aan te bieden. Hoe sneller de levering, hoe hoger de prijs. Een standaard leveringstijd van 24-48 uur kan de prijs van een zending tot zes keer goedkoper maken.

Daarnaast is de aanwezigheid van een distributiecentra op nationaal niveau vaak goedkoper, net als het samenwerken met meerdere pakketvervoerders in plaats van een deal met één vervoerder die alle zendingen wereldwijd regelt.

Verder raadt BCI bedrijven aan met veel meer precisie te kijken naar wat een zending goedkoper kan maken. Niet alleen tariefmodellen van vervoerders waarbij wordt gekeken naar wat vervoerders berekenen voor de prijs per pakket of per kilo, maar dat ook zaken als de vorm, het type vervoer en dergelijke worden meegenomen worden in de kostenberekening. De juiste data om tot een juiste beslissing te komen is daarbij de sleutel, zegt het consultancybureau.

LEES OOK: PostNL bezorgt bijna 20% meer pakketten door de coronacrisis