• Pakketbezorging met drones lijkt nog toekomstmuziek, of een kleine niche, maar in Australië bezorgen vliegende drones van Wing binnenkort het 100.000e pakketje.
  • De dochteronderneming van Google-moederbedrijf Alphabet heeft ook al plannen voor de VS en Finland.
  • Drones van Wing kunnen een pakje van maximaal 1,5 kilo over een afstand van zo’n tien kilometer vervoeren.

Dronebezorgdienst Wing bezorgt binnenkort het 100.000e pakje in Australië. Het bedrijf is een dochteronderneming van Google-moederbedrijf Alphabet.

Volgens het bedrijf zijn de 100.000 leveringen wel echt producten die zijn betaald door klanten. Tests worden daarbij dus niet meegerekend.

Wing bezorgt momenteel alleen in Australië. In de Verenigde Staten en in Finland wordt momenteel getest met het bezorgen van spullen door drones en het bedrijf heeft in die landen ook al uitbreidingsplannen.

De bezorgdienst rekent nog geen kosten voor het bezorgen van de pakketjes. Vanuit de drukste hub van het bedrijf, bij de stad Brisbane aan de oostkust van Australië, werden in augustus in een week 4500 pakketjes bezorgd.

Volgens Wing zal het bezorgen van pakketjes met drones in de toekomst veel efficiënter zijn dan het bezorgen met busjes. "We zijn extreem optimistisch over ons vermogen om deze dienst in de loop van de tijd tegen lagere kosten aan te bieden dan bezorging over land", zegt een woordvoerder.

Het kan nog jaren duren voordat de vliegende robotjes de pakketbezorger vervangen. De drones kunnen op dit moment een pakje van maximaal 1,5 kilo over een afstand van zo'n tien kilometer vervoeren.

Wing wilde niet bekendmaken hoeveel pakketjes er zijn geleverd in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft in de staat Virginia een locatie waar alleen nog maar wordt getest. Daarvoor kreeg Wing eerder goedkeuring van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Er wordt in de Verenigde Staten nog gewerkt aan regelgeving voor drones.

Lees over drones ook: