De meest chique winkelstraat van Amsterdam, de P.C. Hooftstraat, voelt de naweeën van de de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van vastgoedspecialist Cushman & Wakefield over de Amsterdamse winkelmarkt.

In algemene zin zijn de perspectieven voor Amsterdam als internationale trekpleister voor shoppers prima: een toename van het internationale toerisme en de aantrekkende bevolkingsgroei bieden kansen voor winkeliers.

De huurprijzen voor winkels liggen het hoogst in de Kalverstraat, met tophuren van ongeveer drieduizend euro per vierkante meter. Een goede nummer twee is de P.C. Hoofstraat, bekend van de exclusieve winkels met topmerken als Gucci, IWC en Louis Vuitton.

Dipje P.C. Hooftstraat

Maar ‘bij ons in de P.C.’ verloopt het niet vlekkeloos. De meest chique winkelstraat van Amsterdam moet het in toenemende mate hebben van rijke Chinezen, Russen en Amerikanen.

Internationale toeristen zijn op de korte termijn echter wat minder happig op Europa, na de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel. Cushman & Wakefield omschrijft dat enigszins eufemistisch als "geopolitieke onrust is een belangrijke drijfveer voor deze tendens, waarbij moeilijk te voorspellen is wanneer de rust is wedergekeerd."

Per saldo is sprake van "een drukkend effect op de attractiviteitswaarde van de P.C. Hooftstraat voor retailers". Vastgoedspecialist Cushman verwacht dan ook dat de gemiddelde huurprijs in de P.C. wat kan dalen tot onder het huidige niveau van gemiddeld 2.050 euro per vierkante meter. Voor de langere termijn kan deze prijs weer herstellen tot circa 2.000 euro per vierkante meter.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl