Een recordoogst aan peren wordt er dit jaar in Nederland verwacht. Maar door de Russische sancties raken de telers ze aan de straatstenen niet kwijt.

De prijzen van fruit staan al jaren flink onder druk. Sinds de Russische boycot in 2014 werd ingesteld, zijn de prijzen van populaire rassen als elstar en conference tussen de 20 en 30 procent gedaald, schrijft het FD vandaag.

De Nederlandse telers kijken dan ook met spanning naar de Europese oogstramingen, die donderdag worden gepresenteerd in  een internationale fruitconferentie in Hamburg. Ze hopen dat de productie in de rest van de EU tegenvalt.

De afgelopen jaren werd de Europese markt overspoeld met appels en peren die eigenlijk voor Rusland bestemd waren. Polen had 700 miljoen kilo appels over, België zat opgescheept met 130 miljoen kilo peren. De Nederlandse koelcellen liggen vol met conference-peren, waar nu 30 procent in de biovergister kan.

Dit jaar is de perenoogst nog groter dan in voorgaande jaren: 352 miljoen kilo. Export naar andere landen als China compenseert het verlies voorlopig niet. Belangenorganisaties GroentenFruit Huis en de NFO schatten de jaarlijkse omzetschade op 100 tot 125 miljoen per jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl