Wat doe je met overtollige ecostroom als het hard waait of de zon te uitbundig schijnt? Duitsland heeft een oplossing: maak er (tijdelijk) methaangas van.

Heel logisch klinkt het niet op het eerste gezicht: zonne-energie gebruiken om gas te maken. Maar in Duitsland, waar de Energiewende zorgt voor een enorme toename van de capaciteit van zonnepanelen en windmolens, denken ze daar anders over.

Duitsland heeft de keuze gemaakt om kernenergie uit te faseren en fors te investeren in stroom uit zon en wind. Die keuze brengt praktische problemen mee: hoe reguleer je de pieken en dalen in de aanvoer van stroom uit hernieuwbare bronnen?

Kolen- en gascentrales kunnen als achtervang dienen voor het opvangen van schommelingen in de productie van stroom uit zon en wind, maar dat is geen ideale oplossing.

Zonnestroom opslaan als gas

Energiebedrijf RWE, het moederconcern van Essent, werkt daarom aan innovatieve oplossingen voor de tijdelijke opslag van bijvoorbeeld piekstroom uit zonnepanelen. Daarbij wordt conversie naar gas opvallend genoeg als kansrijk gezien.

Begin deze week nam RWE officieel een proefinstallatie in gebruik in Ibbenbüren, met een capaciteit van 150KW. Stroom uit zon of wind wordt gebruikt om via elektrolyse waterstof te produceren. Met de waterstof wordt via een chemisch proces methaangas gemaakt dat kan circuleren in het aardgasnet.

Idee is dat op deze manier de opslagcapaciteit van het aardgasnet wordt ingezet om overtollige energie uit zon en wind te behouden. RWE claimt dat de techniek een nuttig rendement heeft van 86 procent. Het aardgas kan in een later stadium weer benut worden voor stroomopwekking, op momenten dat er bijvoorbeeld weinig wind of zon is.

In 2030 wil Duitsland de helft van zijn stroomvoorziening halen uit hernieuwbare bronnen. De noodzaak van een efficiënte verwerking van stroom uit zon en wind wordt daarmee alleen maar groter.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl