• In de zoektocht naar oplossingen voor het overvolle stroomnet, experimenteert de provincie Overijssel nu met het opwekken van duurzame energie uit het riool.
  • De energie die bij rioolwaterzuiveringen wordt opgewekt kan namelijk worden afgezet naar de omgeving, zegt beleidsadviseur Rafael Lazaroms tegen Binnenlands Bestuur.
  • Daarnaast kan het biogas dat ontstaat bij het vergisten van het restproduct. worden gebruikt voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen of voor mobiliteit.
  • Lees ook: In stadhuis Den Haag gaat verwarming naar 18 graden…behalve in de trouwzaal

Er ontstaan steeds meer knelpunten op het stroomnet in Nederland. In de zoektocht naar oplossingen experimenteert het Waterschap Drents Overijsselse Delta nu met het opwekken van duurzame energie uit het riool.

Rioolwaterzuiveringen verbruiken namelijk niet alleen energie, maar worden ook ingezet voor de opwekking van energie. Tot dusver wordt deze energie gebruikt voor processen bij de zuivering zelf, maar je zou dit ook kunnen inzetten voor de omgeving, zegt beleidsadviseur Rafael Lazaroms tegen Binnenlands Bestuur.

Daarnaast kan het biogas dat ontstaat bij het vergisten van slib, het restproduct dat na het zuiveren van rioolwater overblijft, worden gebruikt voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen of voor mobiliteit.

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Schone energie dankzij rioolwater