Ruim honderd overheidsorganisaties zitten mogelijk in de problemen rondom hun IT-infrastructuur. Zij maken nog gebruik van publiek vertrouwde webservercertificaten. Maandag moeten ze overgestapt zijn naar de diensten van een marktpartij, schrijft AG Connect. Is dat niet het geval, dan kan de dienstverlening uitvallen.

Het draait hierbij om zogenoemde PKIoverheid-certificaten. Die fungeren bij het bezoeken van een overheidswebsite als een soort digitaal paspoort. Ze worden gebruikt bij bijvoorbeeld het bezoeken van beveiligde websites en het controleren van de elektronische ondertekening. Overheden gebruiken ze voor het maken van een verbinding tussen een webbrowser en website.

Lokale overheden die er nog gebruik van maken worden al maanden gesommeerd om over te stappen naar een marktpartij. Toch waren er vrijdag 2 december nog zo’n 330 overheidsorganisaties die gebruikmaakten van een PKIoverheid-certificaat, zo bleek uit een inventarisatie die CISO Oscar Koeroo van het ministerie van VWS op Twitter deelde. Op moment van schrijven zijn daar nog 111 organisaties van over.

LEES HIER het hele artikel op AG Connect: Werk aan de winkel: webcertificaten van honderden overheden verlopen maandag