Het verbouwen, kopen en roken van marihuana wordt binnenkort legaal in Uruguay.

Een meerderheid in de Senaat van het Zuid-Amerikaanse land heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat voorziet in de legalisering van deze softdrugs. Die moeten hierdoor uit het criminele circuit verdwijnen.

Er wordt een speciale overheidsorganisatie opgericht die alles gaat regelen en ook gaat toezien op de verkoop en consumptie. Over 120 dagen moet het agentschap actief zijn.

Consumenten mogen, als de wet over 120 dagen wordt geïmplementeerd, per maand maximaal 40 gram cannabis kopen bij apotheken met een vergunning. Daarvoor moeten ze wel meerderjarig zijn, de Uruguayaanse nationaliteit hebben en geregistreerd staan in een speciale overheidsdatabase voor drugs.

Ook mogen ze thuis maximaal 6 cannabisplanten houden. Rokers die zich in clubs van 15 tot 45 leden verenigen, mogen jaarlijks tot 99 planten verbouwen.

"Dit wordt een nieuwe ervaring'', zei senator Lucia Topolansky. "Deze wet betekent een flinke verandering op het gebied van de volksgezondheid en de strijd tegen drugstransport.''

Het gebruik van marihuana was al legaal in Uruguay.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl