• Bedrijven mogen tot 8 ton aan subsidies of fiscale voordelen krijgen tijdens de coronacrisis
  • De Europese Commissie schort de reguliere regels rond staatssteun voorlopig op.
  • Nederland is al bezig met een reeks maatregelen om ondernemers te steunen.

EU-lidstaten mogen bedrijven in nood door de coronacrisis tot 800.000 euro aan directe subsidies of belastingvoordelen toekennen zonder dat Brussel dit als staatssteun beschouwt. De tijdelijke versoepeling van de EU-regels gelden tot eind december, heeft de Europese Commissie besloten.

De commissie heeft de nieuwe regels die EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging eerder al in het vooruitzicht had gesteld donderdagavond aangenomen. “De economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus is ernstig. We moeten zo snel mogelijk actie ondernemen om ze te beheersen”, aldus Vestager.

Ook kunnen de EU-landen straffeloos leningen aan bedrijven subsidiëren en mogen ze staatsgaranties geven op bankleningen aan bedrijven. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat bedrijven voldoende liquiditeit houden om hun betalingsverplichtingen te kunnen nakomen.

Ten slotte versoepelt Brussel voor dit jaar de regels voor kortetermijn-exportkredietverzekeringen.

Nederlandse maatregelen voor bedrijven in coronacrisis

Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4.000 euro per bedrijf tegemoet zien van het kabinet. Onder meer de horeca, de reisbranche en de cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, zei minister Eric Wiebes van Economische Zaken eerder deze week.

De eenmalige tegemoetkoming, met name gericht op het midden- en kleinbedrijf, is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. Dat bevat ook andere maatregelen die bedrijven lucht moeten geven om de uitbraak van het coronavirus te doorstaan. Het gaat om hulp voor de korte termijn, zoals uitstel van de belastingafdracht, en steunmaatregelen voor de langere termijn.

Het steunpakket zal naar verwachting tientallen miljarden euro gaan kosten. Het komend kwartaal is het al zeker 10 tot 20 miljard euro, maakte minister Wopke Hoekstra van Financiën dinsdag bekend. Het kan nog oplopen, omdat het afhankelijk is van het aantal bedrijven dat een beroep wil doen op de regelingen.

Lees meer over het coronavirus en de gevolgen voor ondernemers: