De staking in het streekvervoer zorgt voor extra vraag naar OV-fietsen.

Op veel plekken is de vraag woensdagochtend groter dan het aanbod. Zo waren er op station Eindhoven rond 11.00 uur geen OV-fietsen meer voorradig, meldt een woordvoerster van de NS. “Dat zal ook voor andere stations gelden.”

Dat het drukker is dan gebruikelijk, was wel verwacht. “Daarop hebben we ingespeeld door reparaties en servicebeurten naar voren te schuiven.”

Volgens de zegsvrouw komt de grotere vraag deels ook door het mooie weer. “Met prachtig weer stappen mensen sowieso makkelijker op de fiets.”

De NS raadt reizigers aan die een OV-fiets willen om goed in de app te kijken. “Daar kan live de beschikbaarheid van fietsen worden bekeken.”

Landelijke staking streekvervoer

Door een landelijke staking rijdt er vanaf woensdagochtend in heel het land meerdere dagen lang vrijwel geen stadsbus, regionale bus en valt ook een enkele regionale trein uit. Reizigers in het openbaar vervoer komen zeker tot en met vrijdag mogelijk voor grote problemen te staan.

Door de acties rijden er geen bussen van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES. Ook reizigers van de regionale treinlijnen in Limburg en rond Amersfoort, Zwolle en Arnhem moeten op zoek naar alternatief vervoer. Het stadsvervoer in Amsterdam (GVB) en Den Haag (HTM) valt niet onder de actie. In Rotterdam rijdt een deel van de bussen niet.

Hoelang reizigers last hebben van de staking, is nog onduidelijk. Vakbond CNV geeft aan tot en met vrijdag te staken en bekijkt daarna of verdere acties nodig zijn. FNV kondigt echter een staking voor "onbepaalde tijd" aan, die zeker tot en met zondag kan duren.

Chauffeurs en machinisten van regionale vervoersbedrijven voeren al langer actie voor betere arbeidsvoorwaarden, onder andere met een estafette van regionale stakingen. Ze eisen onder meer een hoger loon, minder werkdruk en extra pauzes.

Iets drukker op de wegen

De staking heeft woensdagochtend tot iets meer drukte op de weg geleid. De ochtendspits verloopt dezer dagen wat rustiger dan normaal, omdat er al mensen op vakantie zijn. "Dat is teniet gedaan door de staking", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Op een normale woensdagochtend staat er zo’n 100 kilometer file, woensdagochtend was dat 125 kilometer. "Maar dat kwam door een paar flinke ongelukken en had niets te maken met de staking", aldus de woordvoerder.

De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, stelt woensdag dat de landelijke staking geen legitieme reden is voor leerlingen om lessen te missen.

"De staking is ruim van tevoren bekendgemaakt waardoor het niet geldt als overmacht. Het voldoet niet aan de voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim'', aldus de raad.

Toch ziet de organisatie wel dat de staking op verschillende plekken in het land kan leiden tot problemen voor leerlingen die met het openbaar vervoer naar school gaan. "De VO-raad adviseert scholen hun leerlingen op de hoogte te brengen dat ze op school verwacht worden ondanks de staking."