De ov-chipkaart wordt mogelijk in 2023 afgeschaft. De techniek veroudert, en is bovendien relatief duur, laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten aan de Tweede Kamer.

De afschaffing hangt wel af van hoe snel nieuwe betaalmethoden succesvol kunnen worden ingevoerd.

In het huidige systeem moeten reizigers saldo op de ov-chipkaart zetten, andere manieren van betalen zijn niet mogelijk. “Daarom is, in het belang van de reiziger, de voorkeur uitgesproken voor een eigentijds betaalsysteem.”

In de toekomst moeten reizigers bijvoorbeeld kunnen betalen met hun bankpas, of mobiele telefoon, schrijft Van Veldhoven. “Uiteraard blijft anoniem reizen, dus zonder account, ook mogelijk.”

Van Veldhoven hoopt dat in 2021 de nieuwe betaalmethoden landelijk kunnen worden geïntroduceerd. “Zodat uiterlijk in 2023, wanneer gebleken is dat de nieuwe betaalwijzen voldoen, de techniek achter de ov-chipkaart uitgezet kan worden.”

Veel moet nog worden uitgewerkt, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. Zo kan het dat reizigers in de toekomst vooraf geld op een account laden, maar ook afschrijving aan het einde van de maand is een optie.

Ook is niet uitgesloten dat er alsnog een nieuw soort ov-kaart komt waarmee kan worden afgerekend, naast bijvoorbeeld een bankpas of mobiele telefoon. Maar de verplichting voor alle reizigers om met dezelfde soort kaart te betalen, verdwijnt.