Erik Staal, de van fraude verdachte oud-topman van woningcorporatie Vestia, komt op 3 mei vrij.

Dat heeft het Functioneel Parket van het OM woensdagavond bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door het AD en De Telegraaf.

De voorlopige hechtenis van Staal wordt geschorst. Hij moet wel onder meer zijn paspoort inleveren, zodat hij het land niet kan verlaten.

Hij wordt verdacht van verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij zou als bestuurder geld hebben verduisterd van een stichting die zich in Zuid-Afrika bezighield met sociale woningbouw.

Staal werd begin april opgepakt. In zijn woningen in Krimpen aan de Lek en op Bonaire was huiszoeking gedaan. Ook in België en Zuid-Afrika zijn de autoriteiten op verzoek van justitie in Nederland woningen binnengevallen.

Tijdens de doorzoekingen zijn administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Justitie heeft ook beslag gelegd op bankrekeningen.

Riskante beleggingen in derivaten

Vestia, de grootste woningcorporatie van het land, kwam enkele jaren terug in zware problemen. Dat kwam door riskante beleggingen in zogeheten derivaten. Dat zijn financiële producten die bijvoorbeeld bedoeld kunnen zijn als verzekering tegen rentestijgingen, maar enorme verliezen kunnen opleveren als de rente juist daalt. Andere corporaties moesten Vestia van de ondergang redden.

Lees ook op Business Insider

Staal en de voormalige commissarissen van Vestia troffen vorig jaar een schikking met de woningcorporatie. Ze betaalden samen 4,8 miljoen euro terug. Vestia stopte in ruil daarvoor met procederen tegen hen. Staal mocht zijn omstreden vertrekpremie van 3,5 miljoen euro houden.

Over fraude rond de verkoop van derivaten aan Vestia loopt ook een strafzaak. Erik Staal is daarin geen verdachte.