• Orkaan Ida komt zondag aan land in de Amerikaanse staat Louisiana, waar veel plasticfabrieken en chemiecomplexen gevestigd zijn.
  • Een verstoring van de productie kan de prijzen van plastic verder doen stijgen.
  • Ondertussen zijn duizenden Amerikanen gevlucht voor de naderende orkaan, die door experts al wordt vergeleken met orkaan Katrina.

De plasticprijzen dreigen verder op te lopen nu de orkaan Ida aan kracht wint en dit weekend mogelijk voor grote problemen zorgt in het zuiden van de Verenigde Staten, denken deskundigen.

In Louisiana, waar de storm naar verwachting zondag aan land komt, bevinden zich namelijk ook veel plasticfabrieken. Bedrijven als ExxonMobil en Dow hebben er grote chemische complexen die onder meer verantwoordelijk zijn voor de levering van bijna een vijfde van de etheenproductie in de wereld. Die stof zit verwerkt in tal van producten, van shampooflessen tot waterleidingen.

Volgens Jeremy Pafford, hoofd marktontwikkeling voor Noord-Amerika bij dataprovider ICIS, kan de storm de levering van pvc en ook chloor “zwaar belasten”. Ook zou de prijs van polypropeen, dat wordt gebruikt in meubels, schoonmaakproducten en tapijt, met bijna 45 procent kunnen stijgen tot 4000 dollar per ton, schat hij in.

De plasticprijzen liggen al langer erg hoog, net als die van tal van materialen en grondstoffen. Dat komt door een samenloop van omstandigheden. De petrochemische industrie in de VS kampte door een storm eerder dit jaar al met langdurige sluitingen. Verder zijn er verstoringen in de internationale scheepvaart, wat de toelevering van grondstoffen in de war schopt.

Een nieuwe grote verstoring kan de prijzen stuwen en productie raken, zegt ook Muhamad Fadhil, vicepresident bij leverancier van marktinformatie Argus Media. Dat is vooral slecht voor het volgens hem belangrijke vierde kwartaal. In aanloop naar de feestdagen is er vaak veel vraag naar plastic, weet hij.

Duizenden mensen in Louisiana op de vlucht

Orkaan Ida wordt in de VS vergeleken met Katrina, een orkaan die zestien jaar geleden 120 miljard dollar aan schade veroorzaakte. Lokale experts denken dat de orkaan voor tientallen miljarden dollars schade kan veroorzaken als hij de voorspelde route volgt.

In het kustgebied van Louisiana zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor de naderende storm. Op beelden van lokale media is te zien dat zaterdag op de wegen naar het binnenland lange files stonden.

Foto: REUTERS/Adrees Latif
Foto: REUTERS/Adrees Latif

De orkaan zal naar verwachting zondagavond (lokale tijd) aan land komen als een "extreem gevaarlijke" storm van de 4e categorie met "levensbedreigende overstromingen", aldus het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum.

Gouverneur John Bel Edwards waarschuwde zaterdag dat de orkaan mogelijk de zwaarste is die de staat treft sinds 1850. Meteorologen "zijn zeer zeker over het huidige traject en de intensiteit zoals voorspeld is voor orkaan Ida. En je hoort ze niet vaak met dergelijke zekerheid praten", aldus Edwards tegen verslaggevers.

De nationale weerdienst roept mensen in gebieden waarvoor een evacuatiebevel is uitgevaardigd op om daadwerkelijk weg te gaan. Dat advies geldt ook voor mensen die niet verplicht hun huis moeten verlaten, maar wel in de regio wonen. "Verwoestende omstandigheden zullen plaatsvinden", aldus de dienst op Twitter.

"Ik vertrok uit Fourchon gisterenavond om 20.00 uur en het is een spookstad", zegt Andre LeBlanc, een kapitein van een sportvisboot. Vanuit de kustplaats is hij nu vertrokken naar zijn woning in Lafayette, meer in het binnenland van Louisiana. "We waren een van de laatsten die daar weggingen."

President Joe Biden heeft alvast toegezegd de staten zo snel mogelijk te hulp te schieten als de storm voorbij is.