De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdagochtend met verlies begonnen. Ook de andere Europese effectenmarkten openden lager. De Griekse schuldencrisis bleef de beurshandel domineren. Op het Damrak ging Ordina onderuit na een omzetwaarschuwing.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,7 procent lager op 488,87 punten. De MidKap verloor 0,6 procent tot 726,77 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,6 procent.

“De onzekerheid over Griekenland blijft de markt in de greep houden”, aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland. “De gesprekken worden vrijdag voortgezet en zaterdag komt de eurogroep weer bijeen, maar het gat tussen wat de Grieken en de schuldeisers willen blijft groot.”

De experts van de Griekse regering en de schuldeisers praten vrijdag verder met elkaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei in de nacht van donderdag op vrijdag dat tijdens het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) aanstaande zaterdag beslissingen moeten vallen over de aanpak van de Griekse financiële situatie en dat er een akkoord moet zijn voor de markten op maandag openen.

Omzetalarm Ordina

Ordina leverde bijna 4 procent in. De automatiseerder heeft veel last van de berichtgeving en discussies over ICT-projecten bij de overheid. Die hebben geleid tot vertraging in de besluitvorming voor projecten in Nederland, wat drukt op de omzetontwikkeling. Om het resultaat op peil te houden voert Ordina een kostenbesparingsprogramma door.

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is de melding van Ordina te lezen als een omzetwaarschuwing. De marktvorser wees er daarbij op dat Ordina de helft van de opbrengsten haalt bij overheidsinstanties. Hoe concreet de zaken op de omzetontwikkeling drukt wilde Ordina niet kwijt.

Lees ook op Business Insider

ASML sluit AEX

Grootste daler in de AEX was chipmachinefabrikant ASML met een min van 1,9 procent. Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI was de enige stijger met een winst van 0,5 procent.

In de MidKap daalde Air France-KLM 0,5 procent. Volgens de Franse krant Le Monde gaat luchtvaartmaatschappij Air France hard snijden in zijn personeelsbestand. Het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie schrapt 3000 banen onder grondpersoneel en 300 onder de piloten. Air France ontkende het bericht.

In Frankfurt maakte K+S een koerssprong van bijna 37 procent. Het Duitse meststoffen- en zoutwinningbedrijf liet weten alle opties te bekijken na de ontvangst van een overnamebod van de Canadese branchegenoot Potash Corporation of Saskatchewan. In Londen won Tesco ruim 2 procent, na beter dan verwachte omzetcijfers.

De euro noteerde ongewijzigd op 1,1197 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 59,61 dollar. Brentolie klom 0,2 procent in prijs en ging voor 63,34 dollar per vat over de toonbank.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl