De Nederlandse voetbalsters hebben naast de wereldtitel gegrepen.

Met koning Willem-Alexander en twee van zijn dochters op de tribune in Lyon moest de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in de finale met 2-0 buigen voor de Verenigde Staten, dat de wereldtitel prolongeerde.

‘Team USA’ trok de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe en kroonde zich zo voor de vierde keer tot de beste ploeg ter wereld, na 1991, 1999 en 2015.

Megan Rapinoe opende na een uur de score uit een strafschop, toegekend na interventie van de VAR voor een overtreding van Stefanie van der Gragt op Alex Morgan. Enkele minuten later besliste Rose Lavelle de wedstrijd met de 2-0.

Oranje kon desondanks terugkijken op een meer dan geslaagd WK, waarin het grote doel al werd bereikt door de halve finales te halen: kwalificatie voor de Olympische Spelen.

€2,3 miljoen prijzengeld

De Nederlandse voetbalsters nemen ruim 2,3 miljoen euro aan prijzengeld mee van het WK. De Amerikanen ontvingen de hoofdprijs van 3,36 miljoen euro. Dat bedrag is nog steeds een schijntje van wat Frankrijk vorig jaar verdiende op het WK voor mannen.

De Franse voetballers kregen 32,1 miljoen euro mee naar huis, verliezend finalist Kroatië moest zich tevreden stellen met 23,6 miljoen. De wereldvoetbalbond FIFA heeft het prijzengeld voor het WK voor vrouwen weliswaar verdubbeld van zo’n 13 miljoen in 2015 naar nu 26,7 miljoen euro, maar het komt nog lang niet in de buurt van de bijna 350 miljoen die vorig jaar op het mannen-WK in Rusland werd verdeeld.

Lees ook op Business Insider

In navolging van spelersvakbond FIFPro beklaagde ook Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal bij de KNVB, zich onlangs al over het grote gat tussen de verdiensten bij de mannen en de vrouwen. Hij vertelde dat de KNVB sowieso verliest draait tijdens het WK, ongeacht het eindresultaat.

Lees meer over het WK: