Het Nederlands elftal heeft de finaleronde bereikt van de nieuwe Nations League. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman koerste in de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland af op een kansloze nederlaag, maar kwam in de laatste vijf minuten langszij via doelpunten van Quincy Promes en Virgil van Dijk: 2-2.

Oranje mag nu volgend jaar met Engeland, Portugal en Zwitserland strijden om de eindzege in het nieuwe landentoernooi.

De ploeg van Koeman keek in Gelsenkirchen na 20 minuten al tegen een achterstand van 2-0 aan, door doelpunten van Timo Werner en Leroy Sané. Oranje ontsnapte in de tweede helft aan meer tegentreffers en wist in de slotfase zowaar op gelijke hoogte te komen.

Op basis van het doelsaldo in de onderlinge resultaten houdt het Nederlands elftal wereldkampioen Frankrijk onder zich in groep 1 van de A-divisie en gaat het naar de finaleronde.

Miljoenenbonussen

De wedstrijden van die eindronde worden volgend jaar juni gespeeld in Porto (Estádio do Dragão) en Guimãraes (Estádio D. Afonso Henriques).

Op maandag 3 december wordt in Dublin geloot voor de halve finales. Die zijn op 5 en 6 juni. Op zaterdag 9 juni wordt zowel de wedstrijd om de derde plaats als de finale gespeeld.

Polen en Italië hadden zich ook kandidaat gesteld voor de organisatie van de finaleronde. Aangezien deze landen bij Portugal in de groep zitten, zou de winnaar automatisch de organisatie op zich krijgen. Zonder Cristiano Ronaldo bleek Europees kampioen Portugal de sterkste in deze poule.

Lees ook op Business Insider

De vier groepswinnaars zijn allemaal al 4,5 miljoen rijker door de Nations League. Voor de eindwinnaar ligt nog eens 6 miljoen euro klaar, de verliezend finalist krijgt 4,5 miljoen. Het land dat als derde eindigt, wordt beloond met 3,5 miljoen euro. De nummer vier mag zich troosten met 2,5 miljoen.

Dus Oranje is sowieso verzekerd van 7 miljoen euro in totaal. Nu al 4,5 miljoen en volgend jaar minimaal 2,5 miljoen.

Briefje voor Van Dijk: ‘Naar voren!’

Virgil van Dijk knalde het Nederlands elftal als een volleerd spits in de laatste minuut van de uitwedstrijd tegen Duitsland naar 2-2. Hij is verdediger van beroep en kreeg in de slotfase van het duel een briefje van Matthijs de Ligt.

Het was een boodschap van bondscoach Ronald Koeman, die aan Kenny Tete had gevraagd het briefje door te geven. “Ik moest naar voren”, zei de aanvoerder van Oranje. “Ik moest daar oorlog maken met Luuk de Jong.”

Foto: ANP/Koen van Weel

Duitsland leidde tot de 85e minuut met 2-0. Quincy Promes gaf Oranje weer hoop en Van Dijk gaf Nederland meer dan waar het recht op had op basis van het vertoonde spel.

“Het was allemaal net niet”, erkende Van Dijk. “Het liep niet en we konden geen druk zetten. Maar dit is wel een beloning voor hoe hard we afgelopen week hebben gewerkt. Ik ben trots op deze groep. Er komen volgend jaar weer een paar mooie wedstrijden aan.”

Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd.