Iedereen praat op dit moment over de opvouwbare telefoons van Samsung en Huawei. Zelfs LEGO haakte erop in. Vouwbare OLED-schermen zijn dan ook de meest opwindende nieuwe technologie van de laatste jaren.

Maar alleen het feit dat de nieuwe telefoons binnenkort te koop zijn, betekent niet dat je als een gek naar de winkel moet rennen.

Om deze redenen kan je beter nog even wachten.


Eind februari werden we overstelpt met aankondigingen van telefoonmakers over hun plannen voor het introduceren van opvouwbare telefoons in 2019.

Foto: AP Photo/Eric Risberg

Samsung had de primeur en kwam naast de nieuwe Galaxy S10-telefoons ook met de aankondiging van de Galaxy Fold, een opvouwbare telefoon die 1.980 dollar gaat kosten. Omgerekend is dit circa 1.750 euro, maar dat bedrag is exclusief btw en mogelijke andere belastingen.

Foto: Samsung

In het weekend erna toonde het Chinese Huawei bij Mobile World Congress in Barcelona zijn opvouwbare Mate X. Die telefoon gaat maar liefst 2.299 euro kosten en komt later dit jaar op de markt.

Foto: Reuters

Verschillende andere Chinese bedrijven, onder wie TCL en Oppo, hebben ook al prototypes laten zien van opvouwbare telefoons. Ze willen de komende jaren volledig functionerende modellen op de markt brengen als daar genoeg vraag naar is.

Lees ook op Business Insider

Foto: De opvouwbare telefoon van TCL. Bron: Miquel Benitez/Getty Images

Opvouwbare telefoons zijn opwindend. We hebben de laatste jaren nauwelijks echt nieuwe telefoonontwerpen gezien, dus is het niet zo gek dat mensen bereid zijn veel te betalen voor iets volledig nieuws dat een telefoon kan omtoveren tot een tablet.

Foto: Samsung/YouTube

Maar hoe geweldig deze telefoons ook lijken, je kan beter nog geen opvouwbare telefoon kopen in 2019. Het heeft om de volgende redenen zin om te wachten.

Foto: Samsung

Ten eerste betaal je voor deze telefoons twee tot drie keer zoveel als voor een gewone high-end telefoon, terwijl ze uiteindelijk op precies dezelfde software draaien.

Foto: Samsung Unpacked 2019

Ten tweede weten we niet hoelang het eventuele repareren van deze telefoons gaat duren. Gezien de hoge prijs moet je je afvragen of je ermee kan leven mogelijk wel een paar weken zonder telefoon te zitten als hij voor reparatie moet worden opgestuurd.

Foto: De Samsung Galaxy Fold. Bron: Samsung/YouTube

De reparatiekosten zijn voor deze modellen van de eerste generatie waarschijnlijk ook heel hoog. Ze gebruiken gloednieuwe onderdelen, dus het zal niet goedkoop zijn die te vervangen als er iets misgaat.

Foto: Samsung

Tenslotte wil je dat je telefoon betrouwbaar is en nieuwe technologie is in de regel erg kwetsbaar. Smartphones zijn onmisbare apparaten, dus je wil zo min mogelijk risico lopen. Maar fabrikanten kampen vaak met kinderziektes bij modellen van de eerste generatie en trekken daar lessen uit voor de toekomst.

Foto: De Huawei Mate X. Bron: REUTERS/Sergio Perez

Het is onmogelijk te voorspellen met welke problemen opvouwbare telefoons te kampen krijgen – misschien breken de scharnieren of valt een van de vele camera’s uit – maar je wil waarschijnlijk geen proefkonijn zijn. Zeker niet gezien het bedrag dat je neer moet leggen.

Foto: Samsung

Opvouwbare telefoons zijn opwindend, maar je kan beter nog even wachten. Telefoonmakers zullen de kinderziektes overwinnen en de prijzen zullen ook dalen. Ga nu niet mee in de hype, dat gaat je waarschijnlijk veel meer kosten dan je denkt.

Foto: Samsung

Lees meer: