Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer maandag in een brief nog eens duidelijk gemaakt dat hij niets ziet in gereguleerde wietteelt.

Woensdag debatteert de Kamer opnieuw over het coffeeshopbeleid.

,,Ik ben het volledig met de gemeenten eens als ze zeggen dat georganiseerde hennepteelt een ernstig probleem is waar men aandacht voor vraagt. Het antwoord op deze problematiek moet echter gevonden worden in een krachtige aanpak van criminaliteit en overlast en niet in regulering”, benadrukt Opstelten opnieuw.

Manifest voor regulering

Hij is het oneens met de opstellers van een recent manifest dat zegt dat reguleren een oplossing zou bieden voor veiligheidsproblemen in woonwijken en voor de (georganiseerde) criminaliteit op het gebied van softdrugs. Burgemeesters van diverse gemeenten ondertekenden eind vorige maand dat manifest voor regulering met als titel Joint Regulation. Ze willen in elk geval experimenteren.

,,Het merendeel van de in Nederland geteelde hennep is bestemd voor de export. Noch de illegale plantages (in woonwijken of elders), noch de achterliggende (georganiseerde) criminaliteit zullen met het reguleren van de teelt voor coffeeshops verdwijnen”, aldus Opstelten echter.

Gezondheidsschade voorkomen

De roep om regulering wordt volgens Opstelten mede ingegeven ,,vanuit de wens om in het kader van de volksgezondheid de kwaliteit van hennep te kunnen bewaken''. Maar het kabinet zet volgens hem al ,,diverse instrumenten in om gezondheidsschade die samenhangt met cannabisgebruik te voorkomen''.

Lees ook: Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl