Met het opstappen van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zijn de problemen bij de Belastingdienst niet opgelost.

Dat heeft voorzitter Corrie van Brenk van de Abvakabo FNV donderdag gezegd. “Zijn opvolger doet er verstandig aan wèl goed te luisteren naar de medewerkers.”

Weekers stapte woensdag op na het debat over de problemen met toeslagen. Hij zei onvoldoende draagvlak te voelen in de Tweede Kamer.

Vorige week werd bekend dat veel mensen hun huur-, zorg- of andere toeslagen niet tijdig ontvangen. Weekers zei eerst dat dit komt doordat ze te laat reageren op informatieverzoeken van de fiscus in verband met fraudebestrijding. Maar in het debat van woensdag moest hij toegeven dat problemen bij de Belastingdienst voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van de vertraging.

Werkdruk bij fiscus hoog

De misstanden bij de Belastingdienst zijn nog steeds urgent, betoogt de vakbond. De werkdruk is hoog en er zijn te weinig mensen om aanvragen te controleren, toeslagen uit te keren, fraude aan te pakken of zelfs de telefoon op te nemen.

Van Brenk noemt het triest dat de politiek "al jarenlang een obsessie heeft met een kleine overheid met minder medewerkers. Ook bij de Belastingdienst worden de gevolgen daarvan schrijnend duidelijk. Dat moet onmiddellijk stoppen"

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl