De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingendienst (FIOD) heeft in Arnhem zes mannen opgepakt in een onderzoek naar oplichting van ondernemers.

De verdachten, tussen de 20 en 39 jaar oud, zouden bij een bende horen die zich voordoet als medewerkers van de Belastingdienst. In totaal maakten ze meer dan 2,2 miljoen euro buit, zeker 170 ondernemers zijn opgelicht.

De criminelen belden middenstanders met het nieuws dat ze nog een belastingschuld of boetes open hadden staan bij de Belastingdienst. De gedupeerden moesten direct duizenden euro’s overmaken om te voorkomen dat er – zogenaamd – beslag zou worden gelegd op hun tegoeden.

Geldezels

De bende maakte gebruik van geldezels om het geld te incasseren: mensen die – al dan niet onder druk – hun bankrekening en pinpas ter beschikking stellen waardoor criminelen geld kunnen witwassen. Volgens de FIOD zijn er bij deze zaak meer dan 230 geldezels betrokken, die in sommige gevallen zijn bedreigd met een vuurwapen.

De FIOD heeft in vijf woningen in Arnhem doorzoekingen gedaan. Daarbij is beslag gelegd op administratie, contant geld in coupures van 500 euro, bankpassen, pincodes en een Mercedes. Ook zijn er zogenaamde ‘belscripts’ gevonden, waarin precies staat hoe de criminelen het gesprek met de ondernemers moesten voeren.

De komende dagen worden nog eens dertig direct betrokken geldezels aangehouden. Andere betrokken geldezels krijgen een ‘niet vrijblijvende uitnodiging’ om zich te melden voor verhoor.

LEES OOK: Overval op het Britse platteland: geen juwelen, maar een met pistolen afgedwongen diefstal van bitcoin

Lees ook op Business Insider