Ook in juni zette de stijging van het aantal hypotheekaanvragen door in Nederland. Vergeleken met mei was sprake van een plus van zes procent. 

Dat blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN), een leverancier van hypotheeksoftware voor financiële intermediairs. Naar eigen zeggen heeft HDN zicht op 75 procent van de hypotheekmarkt.

In juni 2014 zijn er bijna 18 duizend unieke hypotheekvragen via HDN verwerkt. Hiermee beweegt het aantal hypotheekaanvragen per maand zich terug richting het totaal uit april van 18.455 stuks, de recordmaand van 2014 tot zover. “In vergelijking met de maand juni van vorig jaar is de stijging 23 procent”, aldus HDN-directeur Dorine van Basten.

In mei verwerkte HDN naar eigen opgave bijna 17 duizend unieke hypotheekaanvragen. Dat aantal lag 9 procent lager dan in april, maar dat was volgens directeur Van  Basten vrijwel volledig toe te schrijven aan de meivakantie.

Bijna twee derde nu annuïteitenhypotheek

Op dit moment gaat het bij bijna twee derde van de hypotheken om een annuïteitenhypotheek. Sinds 1 januari 2013 krijg je bij een nieuwe hypotheek alleen recht op aftrek als de volledige schuld binnen de looptijd van de lening wordt afgelost.

In de praktijk houdt dat in dat wie wil profiteren van de aftrek, kiest voor een annuïteitenhypotheek. Bij een dergelijke hypotheek betaal je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde brutobedrag. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. In de loop der jaren neemt de rentecomponent van het bedrag af en los je meer af. Op die manier stijgen in de loop der jaren je nettolasten omdat je minder kan profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Lineaire hypotheek

Opvallend is dat het bij 5 procent van de gevallen om een aanvraag voor lineaire hypotheek gaat. Bij deze hypotheekvorm heb je ook recht op aftrek, maar los je elke maand een zelfde bedrag af en betaal je rente over de schuld op dat moment. Een lineaire hypotheek heeft in het begin fors hogere brutolasten dan later, waardoor het met name voor starters een onaantrekkelijke vorm is.

Lees ook op Business Insider

Krap een derde van de aanvragers kiest voor een aflossingsvrije hypotheek. Omdat de rente op een dergelijke hypotheek niet langer aftrekbaar is, zijn dit voor het overgrote deel hypotheken die zijn afgesloten vóór 2013 die worden overgesloten naar een andere bank.

Huizenprijzen: voorzichtig herstel

Ook de verkoopprijzen bieden hoop. Eerder deze week meldden analisten van ABN Amro in een nieuw rapport over de huizenmarkt. te rekenen op een gemiddeld stijging van huizenprijzen met één procent dit jaar.

In de eerste maanden van dit jaar daalden de huizenprijzen nog, maar volgens Het Kadaster waren huizenprijzen in april en mei voor het eerst gemiddeld duurder dan een jaar eerder. In april ging het om een minieme stijging van 0,1 procent, in mei om een plusje van 1,4 procent.

Op de huizenmarkt zeggen gemiddelden overigens  niet al te veel, want de prijsverschillen kunnen groot zijn op basis van de wijk, de straat en de staat van een woning. Locatie is alles.

Hypotheekrente daalt

Belangrijke steun in de rug voor huizenkopers is de daling van hypotheekrentes, waardoor woningen beter betaalbaar worden. Dat is ook mooi te zien in onderstaande grafiek van intermediair De Hypotheekshop.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

hypptheekrente

Lees ook

Thijs Peters: veel keus op huizenmarkt, als je van schrootjes houdt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl