Navigatiedienstverlener TomTom heeft naar verluidt ongevraagde overnamebiedingen gekregen van ten minste drie investeringsmaatschappijen, waaronder CVC Capital Partners. Dat meldt nieuwssite TMT Finance op basis van ingewijden. TomTom weigert commentaar te geven. Het bedrijf zou momenteel geen biedingen op het hele bedrijf overwegen.

Ook de investeerders Cinven en Silver Lake zouden een bod hebben uitgebracht. De biedingen werden volgens TMT Finance gedaan tijdens TomToms strategische verkenningsproces voor zijn divisie Telematics. De aan de beurs in Amsterdam genoteerde onderneming bekijkt momenteel de mogelijkheden voor dit onderdeel dat producten voor het beheer van een wagenpark aanbiedt.

TomTom bekijkt nog of het bedrijf bij een verkoop van zijn Telematics-divisie alleen door wil gaan, of samenwerkingen aan wil gaan, zei topman Harold Goddijn tegen begin deze maand tegen persbureau Reuters.

De Telematics-divisie groeit niet spectaculair maar wel gestaag door en is volgens Goddijn “een beetje een mysterie voor analisten”. Het vaststellen van een verkoopprijs is dan ook niet eenvoudig.

TomTom heeft concurrentie van Google

TomTom heeft de laatste tijd steeds meer concurrentie van Google. Dat bedrijf biedt zijn eigen kaarten aan, heeft met Android een besturingssysteem dat ook aan automakers kan worden geleverd en werkt aan zelfrijdende auto’s waarvoor het ook deals sluit met automakers. De voorbije maanden snoepte Google een aantal klanten van TomTom af.

Ondanks die concurrentie is Goddijn overtuigd dat TomTom de komende jaren winst kan maken. Dat wil niet zeggen dat hij een overname door of verregaande samenwerking met een techbedrijf of automaker uitsluit.

Geruchten over een mogelijke overname van TomTom doen al enige tijd de ronde. De naam van concurrent HERE, dat steun heeft van automakers BMW, Daimler en Audi, wordt genoemd. Dat lijkt onwaarschijnlijk vanwege mededingingsproblemen. Ook softwarebedrijf Trimble en techgigant Apple worden nadrukkelijk genoemd.

Dat Goddijn en zijn drie mede-oprichters 44 procent van TomTom in bezit hebben, hoeft volgens de topman niet te betekenen dat ze de controle over het bedrijf niet willen opgeven. "We zullen doen wat goed is voor het bedrijf, de mensen en de aandeelhouders.''

LEES OOK: 4 redenen voor Apple om Tomtom te kopen