Opel trekt zich nog voor december van dit jaar terug uit Rusland. Dat maakte het Amerikaanse moederconcern van het Duitse merk, General Motors (GM), woensdag bekend. Het bedrijf staakt ook zijn verkoopinspanningen van Chevrolet in het land.

De Opel-fabriek in St. Petersburg zal worden gesloten. Eind vorig jaar en eerder dit jaar werd de productie daar al enige malen tijdelijk opgeschort vanwege de economische malaise in Rusland. De Russische economie lijdt onder zowel westerse sancties, de fors gedaalde olieprijs en een sterke daling van de roebel.

GM neemt voor de ingrepen een last die kan oplopen tot 600 miljoen dollar (566 miljoen euro) in het lopende kwartaal.

Het Amerikaanse concern wil zich met Cadillac en Chevrolet alleen nog richten op de bovenkant van de Russische automarkt met de modellen Corvette, Camaro en Tahoe. Deze auto’s zullen in de VS worden gebouwd. Het samenwerkingsverband van GM met het Russische AvtoVaz blijft de mini-SUV Chevrolet Niva bouwen.

,,We moesten de knoop doorhakken in Rusland om onze activiteiten te beschermen. Met deze maatregelen blijven we op schema met onze doelstellingen om in 2016 winstgevend te zijn in Europa, en om daar in 2022 een marktaandeel te hebben van 8 procent met een winstmarge van 5 procent'', zei Opel-topman Karl-Thomas Neumann.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl