Voor ondernemers met een goed plan, die voor financiering geen of maar deels bancair krediet kunnen krijgen, kan crowdfunding een alternatief of aanvulling zijn. 

Banken en crowdfundingplatforms weten elkaar inmiddels te vinden. Rabobank is eind april een samenwerking aangegaan met Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd. De bank kan klanten doorverwijzen naar deze platforms.

Eric Saris, directeur Bedrijven van de Rabobank: “De Rabobank wil de financiële motor zijn voor ondernemend Nederland door ondernemers te helpen met het vinden van financiering voor hun plannen. Daarvoor kijken we verder dan alleen onze ‘eigen winkel’ en zoeken we samenwerking met andere financiële partijen. Dankzij deze unieke samenwerking gaan we ondernemers, voor wie crowdfunding interessant kan zijn, beter en sneller helpen met het rondkrijgen van hun financiering.”

De bank kan helpen, maar de ondernemers zijn zelf aan zet. Enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Zorg voor een goed ondernemingsplan en pitch
  • Kies als ondernemer een crowdfundingplatform dat bij u en uw onderneming past. Denk daarbij aan uw omgeving, uw producten, uw branche of uw netwerk.
  • Informeer uw bank over uw crowdfunding. Check vóór u in zee gaat met een crowdfundingplatform of diens condities en voorwaarden aansluiten op de afspraken die u met uw bank heeft over bestaande of toekomstige bancaire financiering.
  • Specifiek voor Rabobank-klanten: crowdfunding kan een optie zijn als het crowdfundingplatform is aangesloten bij het netwerk van de bank. De bank kan doorverwijzen, maar de platforms maken hun eigen afweging. Net als u, als ondernemer.
  • Crowdfunding kan behalve financiering ook grote marketingwaarde hebben. Degene die u financieren, de ‘crowd’, kunnen optreden als uw ambassadeurs. Maar bedenk dat u zelf verantwoordelijk bent voor de communicatie met hen. Die relatie gaat verder dan een eenmalige financieringsronde en vergt daarom ook inspanning.

Wat kiest u voor uw bedrijfsfinanciering? Bancaire financiering, crowdfunding, overheidsgaranties, lease en/of investeringsfondsen? Er zijn steeds meer mogelijkheden. Kijk hier voor meer informatie. Want voor elk goed plan vindt de Rabobank de weg. Kom maar op met dat plan!

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl