Een handelsoorlog tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten is voor Nederland zeer nadelig. Na Duitsland is de Verenigde Staten de belangrijkste exportpartner, als je kijkt naar de toegevoegde waarde van de export.

Econoom Raoul Leering heeft de handelsrelaties tussen Nederland en de VS geanalyseerd, om vast te stellen hoe kwetsbaar we zijn voor Amerikaanse importheffingen. De conclusie: behoorlijk kwetsbaar. Maar veel hangt af van hoe een handelsoorlog wordt gevoerd.

Toegevoegde waarde export naar VS

Eerst de basics: de VS is voor Nederland het op vier na belangrijkste exportland – na Duitsland, België, het VK en Frankrijk. Jaarlijks exporteert Nederland ongeveer 35 miljard euro aan goederen en diensten naar de Verenigde Staten.

Bij de export is er een verschil tussen producten die Nederland importeert en met een kleine bewerking weer exporteert (wederuitvoer) en producten die grotendeels van eigen bodem zijn. Die laatste groep heeft een grotere toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie.

In onderstaande grafiek is te zien dat juist gemeten naar de toegevoegde waarde de Verenigde Staten erg belangrijk is: na Duitsland levert de export naar de VS de meeste toegevoegde waarde.

Op sectorniveau wordt de toegevoegde waarde vooral geleverd door de sectoren administratieve dienstverlening, transport, basismetalen, olieproducten en chemie.

Econoom Leering heeft een scenario uitgewerkt van een Amerikaanse importheffing van 10 procent op EU-producten. Dit kost de Nederlandse export naar schatting 3,7 miljard euro op jaarbasis. Voor de Nederlandse economie als geheel komt dit neer op een schade van 0,3 procent voor het nationaal inkomen, ofwel pakweg twee miljard euro.

Alternatieve heffing

In de VS liggen er bij de Republikeinen ook (alternatieve) plannen voor een zogenoemde 'border adjustment tax'. Die zouden voor Nederland veel gunstiger uitpakken, aldus econoom Leering.

Het gaat hier om een heffing van 20 procent over de winst op ingevoerde goederen in de VS. Dus geen importbelasting op de totale productprijs, maar alleen op de winstmarge.

Als de EU een vergelijkbare tegenmaatregel neemt op ingevoerde Amerikaanse producten, heffen beide maatregelen elkaar praktisch op. Nederlandse exporteurs lijden dus nog wel, maar de Nederlandse economie ondervindt als geheel geen schade.

LEES OOK Gaat Trump importheffing van 100 procent 0p 90 EU producten doorvoeren? Nederlandse telers van uien, paprika's en tomaten moeten opletten.