Zondag 7 december 1941 begon als elke zondag op Pearl Harbor, de belangrijkste Amerikaanse marinebasis in de Grote Oceaan.

De zeelieden en piloten ontwaakten langzaam uit hun slaap terwijl de machtige Amerikaanse vloot voor anker lag aan de waterkant.

Niemand had maar enig idee van de verwoestende Japanse aanval die om 07.48 uur zou beginnen en 2.402 Amerikanen zou doden.

“De Japanse bommen hebben enorme schade toegebracht aan de directe slagkracht van de Amerikaanse luchtmacht in de Grote Oceaan en ook aan de slagkracht van de marine die was gebaseerd op Pearl Harbor” vertelde een Britse commentaarstem bij beeldmateriaal dat een aantal uren na de aanval is gemaakt en hieronder te zien is.

 

Naast de duizenden doden zijn er bij de aanval vliegtuigen en vliegvelden verwoest en ook vier gevechtsschepen gezonken. Daaronder de USS Arizona waar een bom een munitie-opslagruimte raakte en zorgde voor een enorme vuurzee die dagen bleef branden.

Op hetzelfde moment dat Pearl Harbor werd getroffen viel Japan de Filipijnen en de Amerikaanse eilanden Wake en Guam aan.

"Maar al op de dag van de ramp zelf begon de Amerikaanse zeemacht met het proces van herstel", vertelt de Britse commentaarstem.

Undamaged ship leaves Pearl Harbor

Foto: Een onbeschadigd schip verlaat Pearl Harbor enkele uren na de Japanse aanval op 7 december 1941. Bron: British Movietone

"Een onbeschadigde cruiser op weg naar zee passeert de brandende Arizona - een symbool voor de Amerikaanse beslissing om complete revanche te nemen."

In de dagen daarop verklaarden de VS de oorlog aan Japan en drie dagen daarna verklaarden Duitsland en Italië de VS de oorlog.

In april 1942 voerde de VS de Doolittle raid uit, een aanval op de Japanse hoofdstad Tokio met 16 B-25 bommenwerpers in een risicovolle operatie die het moraal van de geallieerden flink oppoetste.

Twee maanden later nam de oorlog in de Grote Oceaan een beslissende wending toen de VS een Japanse invasie van Midway af wist te slaan, een Amerikaanse basis midden in de oceaan.

Amerikaanse vliegtuigen wisten vier Japanse vliegdekschepen tot zinken te brengen terwijl de VS maar één vliegdekschip verloor.