De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog dit jaar de rente zal verhogen lijkt door de Russische de inval in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland een stuk onwaarschijnlijker.

Volgens handelaren en analisten is het aannemelijk dat de ECB wacht met een renteverhoging vanwege de economische gevolgen van de oorlog.

De centrale bank zit wel met een lastig dilemma. De hoge inflatie in de eurozone vraagt eigenlijk om een krapper monetair beleid: door de rente te verhogen kan de ECB lenen voor bedrijven en consumenten duurder maken, wat de vraag remt en daarmee ook prijsstijgingen.

Aan de andere kant remt een hogere rente juist ook de economische groei. Door de oorlog in Oekraïne kan de groei echter sowieso al onder druk komen te staan.

Het lastige hierbij is dat de inflatie verder wordt aangejaagd door de sterke stijging van energieprijzen. Ook sancties tegen Rusland hebben een prijsopdrijvend effect. Hierbij dreigt mogelijk een situatie van 'stagflatie'. Hoge inflatie, mede als gevolg van hoge energieprijzen, en lage economische groei.

Als de ECB de rente laag houdt, kan dat de economische groei wat ondersteunen, maar tegelijk betekent dit dat de inflatie verder uit de hand loopt. Die hoge inflatie heeft dan een drukkend effect op de koopkracht van consumenten, die met hun inkomen minder spullen kunnen kopen.

Volgens ramingen van persbureau Bloomberg wordt op de financiële markten nu alom rekening gehouden met een eerste renteverhoging van de ECB in 2023. Bij een eerdere raming werd nog ingezet op een eerste rentestap dit najaar.

De ECB zei onlangs de gevolgen van het conflict voor de economie van de eurozone nauwlettend in de gaten te houden. Eerder was de verwachting dat de ECB zijn coronasteunpakket versneld zou afbouwen. Dat zou ook ruimte bieden voor een renteverhoging dit jaar. Vanwege de hoge inflatie zinspelen verschillende ECB-leden hier al enige tijd op.

LEES OOK: Heel Europa lijdt onder de oorlog in Oekraïne: dit is de mogelijke economische impact