De winst bij advertentiesite Marktplaats wordt al jaren expres laag gehouden zodat er amper belasting betaald hoeft te worden.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van opgevraagde jaarverslagen.

Uit de stukken blijkt dat eBay, eigenaar van Marktplaats, in 2005 een constructie heeft opgezet in overleg met de Belastingdienst waarbij advertentie-inkomsten worden doorgesluisd naar Ierland. Daar hoeft eBay minder belasting te betalen.

Marktplaats krijgt vervolgens een vergoeding terug van het Ierse dochterbedrijf van eBay. Maar die vergoeding is lager dan de geboekte omzet. Daardoor is ook de winst die Marktplaats rapporteert bij de fiscus lager en hoeft het bedrijf minder belasting te betalen. De constructie is overigens volledig legaal.

Marktplaats voert hoge kosten op

De afspraak met de Belastingdienst vervalt in 2009, waarna Marktplaats overstapt op een andere truc. Het voert jaarlijks hoge kosten op voor marketing en PR. Kosten die het waarschijnlijk afdraagt aan moederbedrijf eBay om de winst laag te houden.

Marktplaats betaalde volgens RTL over de jaren 2009, 2010 en 2011 ruim 6 miljoen euro belasting, terwijl de omzet in die jaren 418 miljoen euro bedroeg.

Ophef over belastingontwijking

Internationaal is er de laatste jaren veel ophef ontstaan over belastingontwijking door grote bedrijven. Via ingenieuze constructies betalen bijvoorbeeld Google en Apple in sommige landen weinig tot geen belasting. In Groot-Brittannië betaalde Google tussen 2006 en 2011 omgerekend zo’n 12 miljoen euro belasting, over een omzet van 13,5 miljard euro, concludeerde een Britse parlementaire commissie onlangs.

Nederland en Ierland spelen in veel constructies een voorname rol. Zo hanteert Nederland de deelnemingsvrijstelling, waardoor winsten van dochters niet nog eens belast mogen worden, met als gevolg dat er in ons land ruim 12.000 brievenbusfirma's zijn opgericht. Die leveren de Nederlandse economie overigens zo'n 3 miljard euro op.

Drie advertenties per seconde

Marktplaats is al jaren een van de populairste sites van Nederland. De 1,3 miljoen unieke bezoekers per dag plaatsen dagelijks rond de 300.000 nieuwe advertenties. Dit komt neer op ruim drie nieuwe advertenties per seconde. Gemiddeld plaatsen Nederlanders per jaar bijna zes advertenties per persoon op Marktplaats. Het onlineplatform zag het aantal advertenties sinds de start in 1999 de afgelopen 2,5 jaar verdubbelen.

Een woordvoerder van Marktplaats wilde tegenover RTL Nieuws niet reageren op de conclusies die de nieuwsorganisatie trekt op basis van de jaarverslagen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl